Douyin, de Chinese versie van TikTok, laat gebruikers onder de 14 niet langer dan 40 minuten per dag op zijn platform

Chinese TikTok-gebruikers onder de 14 jaar mogen nog maar 40 minuten per dag op het platform. Dit is de jongste maatregel van China om de “online verslaving” van Chinese jongeren in te dammen.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese overheid neemt almaar repressievere maatregelen om het internet- en technologiegebruik van Chinezen aan banden te leggen. Met name de gamende jeugd moet het ontgelden. Zo moesten eerder gamingbedrijven Tencent en NetEase “verwijfde” mannelijke personages uit hun games schrappen. Daarnaast wordt de Chinese Communistische Partij steeds ingenieuzer in het censureren van informatie die uit het buitenland de Chinese samenleving binnen sijpelt; mensen die financiële nieuwssites uit het buitenland lezen worden sinds kort gevolgd door een app. Kortom: het autoritarisme rukt op.

Douyin, de Chinese versie van TikTok, beperkt gebruikers van 14 jaar en jonger tot 40 minuten per dag op zijn platform, weet Business Insider.

De beperking wordt uitgerold in de vorm van een “jeugdmodus”, die automatisch alle geregistreerde gebruikers onder de 14 in een andere gebruikerscategorie sorteert, schrijft The Wall Street Journal.

Voor deze categorie gebruikers wordt niet alleen hun tijd op de app beperkt, maar wordt de app ook dagelijks van 22.00 tot 18.00 uur afgesloten. “Als je een gebruiker bent die jonger is dan 14, zul je ontdekken dat je al in de ‘jeugdmodus’ bent wanneer je de app opent,” zei het bedrijf in een verklaring waarin het de verhuizing op 18 september aankondigde.

Douyin voegde in zijn verklaring toe dat het “verrijkende” inhoud met betrekking tot algemene kennis en educatief materiaal naar gebruikers in de “jongerenmodus” zal pushen.

Dagelijks 600 miljoen actieve gebruikers

Douyin telde in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 600 miljoen dagelijks actieve gebruikers en heeft geleidelijk beperkingen voor jongere gebruikers ingevoerd. In juni werd een zachtere versie van de jongerenmodus ingevoerd om gebruikers tussen 14 en 18 jaar te beschermen door de inhoud te beperken die zij via de zoekfunctie kunnen bekijken, zegt de aan de staat gelinkte mediaorganisatie Global Times.

De Chinese overheid wil de hoeveelheid tijd die kinderen online doorbrengen, beperken. In augustus werd de tijd die Chinese gamers onder de 18 jaar online mochten doorbrengen teruggebracht tot drie uur per week en tot één uur per dag op vrijdag, zaterdag en zondag, van 20.00 tot 21.00 uur. Deze maatregel werd opgelegd aan gaminggiganten zoals Tencent nadat een Chinese staatspublicatie gaming bestempelde als “spirituele opium”.

China treedt tegelijkertijd hard op tegen wat het een ongezonde celebrity-cultuur noemt. Deze maand hebben veertien Chinese inhoudsplatforms – waaronder Douyin en het Twitter-achtige Weibo – een “Overeenkomst inzake zelfdiscipline” ondertekend. In het kader van deze overeenkomst zullen de platforms het gedrag van fans strikt reguleren en roddels over beroemdheden aanpakken, om zo “zelfdiscipline” in de Chinese cyberspace af te dwingen.

Lees ook:

(bzg)

Meer