China gebruikt antifraude-app om mensen op te sporen die buitenlandse financiële nieuwssites lezen

De Chinese politie gebruikt een nieuwe fraudebestrijdingsapp, die op meer dan 200 miljoen mobiele telefoons is geïnstalleerd, om mensen te identificeren en te ondervragen die overzeese financiële nieuwssites hebben bekeken. Dat beweren personen die door de autoriteiten zijn gedagvaard in de Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese Communistische Partij wordt steeds ingenieuzer in het censureren en aan banden leggen van informatie die uit het buitenland de Chinese samenleving binnensijpelt. Dat Chinezen die het financiële nieuws uit het buitenland lezen, gevolgd worden door vadertje Staat mag geen verrassing heten: de CCP wil immers de totale heerschappij over de financiële markten. Mensen die westerse financiële media volgen en, bijvoorbeeld, overtuigd raken van de innovatieve sterkte van het liberale systeem, vormen een bedreiging voor de macht.

De app werd in maart gelanceerd door het nationale antifraudecentrum van het ministerie van Openbare Veiligheid; hij blokkeert verdachte telefoongesprekken en meldt malware. De politie zei dat de app nodig was om de toename van fraude te bestrijden, die “vaak wordt gepleegd door overzeese operaties beheerd door Chinezen en Taiwanezen”, aldus FT.

Het ministerie raadde eigenlijk gewoon aan de app te downloaden. Maar tal van lokale overheidsinstanties hebben hem verplicht gesteld voor hun werknemers en personen met wie zij samenwerken, zoals studenten en huurders.

“Zeer gevaarlijke informatieverstrekkers”

Een gebruiker van de app in de oostelijke provincie Shandong zei tegen FT dat de politie hem op vier opeenvolgende dagen opbelde nadat de applicatie had laten zien dat hij “zeer gevaarlijke overzeese informatieverstrekkers” had bezocht, waaronder het persbureau Bloomberg.

“Ze zeiden dat ze het label ‘gevaarlijk’ op Bloomberg zouden verwijderen, maar er gebeurde niets,” zei de gebruiker, die niet wilde worden geïdentificeerd. “De autoriteiten maken ook niet bekend hoe ze bepalen of een overzeese website fraudegerelateerd is.”

Een in Shanghai gevestigde gebruiker vertelde dan weer dat hij door de politie was benaderd nadat hij toegang had gekregen tot een Amerikaanse financiële nieuwsdienst. Hem werd ook gevraagd of hij contacten in het buitenland had en regelmatig overzeese websites bezocht.

De gebruiker zei dat de politie oprecht bezorgd leek over buitenlandse oplichting. “Maar de vragen die ze stelden over mogelijke contacten die ik met buitenlanders zou hebben gehad, gaven me het gevoel dat ze niet willen dat ik buitenlandse websites bezoek,” voegde hij eraan toe. “Ik heb de app na het gesprek verwijderd.”

Klachten

Gebruik van de app leverde ook duizenden privacy-gerelateerde klachten op online. Ouders vanuit het hele land zeiden dat ze de app moesten downloaden voordat ze hun kinderen op school mochten inschrijven. In Shenzhen moesten sommige huurders de app installeren voordat ze een huurcontract konden tekenen.

“Ik ga de autoriteiten geen toegang geven tot elk aspect van mijn leven om oplichting tegen te gaan,” zei een marketingmanager uit Shanghai, die meerdere verzoeken om de app te installeren heeft genegeerd.

“Ik heb nog nooit zo’n misbruik van overheidsmacht gezien om een impopulaire app te promoten,” zei een kantoormedewerker in de oostelijke provincie Anhui, die de app moest downloaden voordat hij een identiteitskaart kon aanvragen.

“Dit is een bewakingsapp die alles op je telefoon in de gaten houdt,” zei een kantoormedewerker die de app verwijderde enkele uren nadat de lokale autoriteiten hem hadden verteld dat hij hem moest installeren. “Ik heb het niet nodig, hoe goed de bedoelingen ook zijn.”

Fraudebestrijding

Volgens officiële gegevens arresteerde China vorig jaar 361.000 mensen voor online fraude, vergeleken met 73.000 arrestaties in 2018. In april noemde Li Bei, een woordvoerder van het ministerie van Openbare Veiligheid, dergelijke fraudezaken de “snelst groeiende criminele activiteit” van het land.

De app biedt tientallen cursussen over fraudepreventie. “De app heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bestrijding van oplichting”, zei Jiang Guoli, een hoge ambtenaar van de openbare veiligheid, op een persconferentie in juni. Jiang voegde eraan toe dat de app in de eerste drie maanden na de lancering 23 miljoen waarschuwingsberichten had afgegeven.

Campagne

Eind augustus kondigde China aan hard te zullen optreden tegen commerciële platforms en sociale media-accounts die financiële informatie plaatsen die schadelijk wordt geacht voor de Chinese economie.

Het initiatief spitst zich toe op het rechtzetten van overtredingen, zoals het “kwaadspreken” over China’s financiële markten en binnenlands beleid, en het verkeerd interpreteren van economische gegevens, aldus de Cyberspace Administration van China in een verklaring toen.

Mensen die buitenlandse mediaverslagen of commentaren herpubliceren waarin binnenlandse financiële onderwerpen valselijk geïnterpreteerd worden “zonder een standpunt in te nemen of een oordeel te vellen”, zullen worden aangepakt, berichtte Bloomberg.

Het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid en het Nationaal Centrum voor Fraudebestrijding hebben niet gereageerd op een verzoek om commentaar in diezelfde gelaakte financiële media. (mah)

Lees ook:

Meer