“De markt is de voedingsbodem voor monopolies”: China is nog lang niet klaar met de regulering van zijn Big Tech

Meer en meer Chinese bedrijven ontsnappen niet aan de regeldrift van de Chinese overheid. Het land neemt daarbij de meest succesvolle bedrijven in het vizier, vooral zij die actief zijn in de technologiesector. Peking richt nu zijn pijlen op monopolies.

In een interview met de door de staat uitgegeven krant Security Times, geciteerd door Bloomberg, zei Cai Fang, een lid van de commissie voor het geldbeleid van de Volksbank van China, dat Peking’s regulering van big tech nog lang niet voorbij is. Voor hem is het noodzakelijk de duimschroeven wat strakker aan te draaien om de monopolies te ontmantelen en te voorkomen dat er nieuwe monopolies ontstaan.

De grootte van sommige techbedrijven leiden volgens Cai tot meer ongelijkheid en een beperking van de economische groei van het land. “De nieuwe technologische revolutie waarbij meeropbrengsten almaar belangrijker worden, zal onvermijdelijk een ongekende tendens naar monopolievorming teweegbrengen”, aldus Cai.

Een nieuwe “winner takes it all”

“Nu China de status van middeninkomensland heeft bereikt, moet de toekomstige groei komen van productiviteitsstijgingen en niet van meer investeringen”, zei hij. Hij zei echter dat deze moeten worden aangestuurd door meer concurrentie tussen bedrijven, en dus door een strijd tegen monopolies. En hij gelooft dat de staat hierin een centrale rol te spelen heeft.

Het marktmechanisme “is ook de moeder en de voedingsbodem van het monopolie”, legde hij uit. “Marktfundamentalisme minimaliseert vaak opzettelijk het bestaan en de schade van monopolies.” De overheid moet de “belemmeringen voor de concurrentie in verband met de technologische vooruitgang en de uitbreiding van het bedrijfsleven” tot een minimum beperken.

Volgens Cai is de internetmarkt nog vatbaarder voor het ontstaan van monopolies. Dit is waar actie het meest nodig is. “Internetbedrijven zijn vatbaarder voor monopolies omdat zij doorgaans groter zijn en hogere toegangsdrempels hebben door hun controle over gegevens. Er is een nieuw fenomeen van “the winner takes it all”, zei hij. “Uitgaande van de noodzaak om concurrentie en innovatie te bevorderen en de rechten van de consument te beschermen, mag de taak om monopolies te voorkomen en te doorbreken dan ook niet licht worden opgevat.”

Hoe kunnen we gemeenschappelijke welvaart bereiken?

In zijn interview kwam Cai ook terug op het fameuze beleid dat deze zomer door Xi Jinping werd geïntroduceerd om tot “gemeenschappelijke welvaart” in heel China te komen.

Hij riep op tot de opbouw van een socialezekerheidsstelsel om ervoor te zorgen dat de bestaansmiddelen van de mensen niet worden aangetast door werkgelegenheids- en inkomensschokken, en tot een grotere gelijkschakeling van de openbare diensten tussen de regio’s. “Grote steden zouden het voortouw moeten nemen bij het verbeteren van de openbare diensten”, zo betoogde hij.

Om dit te bereiken gaf de ambtenaar van de Volksbank van China ook aan dat er meer steun moet komen voor de Chinese maakindustrie in de grootste steden van het land, zoals Beijing en Shanghai. (mah)

Lees ook:

Meer