Door legalisering Bitcoin in El Salvador riskeren betalingsverwerkers jaarlijks tot 1 miljard dollar aan inkomsten te verliezen

Sinds dinsdag kunnen de inwoners van El Salvador Bitcoin (BTC) gebruiken als wettig betaalmiddel. Die legalisering kan betalingsverwerkers weliswaar in hun portefeuille treffen. De president van El Salvador Nayib Bukele schat dat de ze jaarlijks tot 400 miljoen euro kunnen verliezen. Een cryptospecialist verwacht dat dat bedrag kan oplopen tot 1 miljard dollar.

De lancering van Bitcoin in El Salvador is niet bepaald feilloos verlopen. Zo liet de cryptoportemonnee Chivo het meermaals afweten. Om te beginnen duurde het lang vooraleer de digitale portemonnee beschikbaar was op alle platformen. Vervolgens waren er technische problemen waardoor de overheid de app een vijftal uur offline moest halen. Voorts waren er ook verschillende straatprotesten tegen de legalisering van BTC.

Flash-crash Bitcoin

En alsof dat nog niet erg genoeg was, was er dinsdag ook nog eens sprake van een flash-crash op de cryptomarkt. In slechts een half uur tijd was de koers van Bitcoin gezakt van zo’n 50.000 dollar tot net iets meer dan 43.000 dollar. Desalniettemin bleef Nayib Bukele, de president van El Salvador, positief over de grootste cryptomunt op de markt. “Koop de dip”, zei hij na de correctie.

Voorts is de president ervan overtuigd dat zijn inwoners heel wat geld kunnen besparen dankzij de introductie van de cryptomunten. Dankzij BTC is het voor buitenlandse familieleden goedkoper om geld te sturen naar hun familie in El Salvador. En dat is zeker geen overbodige luxe want geld afkomstig van het buitenland is goed voor 23 procent van het bbp, oftewel 6 miljard dollar. Ongeveer 70 procent van de bevolking ontvangt kapitaal uit het buitenland.

Gemiddeld wordt er 195 dollar per maand overgemaakt aan gezinnen in het Centraal-Amerikaanse land. Dat komt overeen met ongeveer 50 procent van het gemiddelde gezinsinkomen. Volgens officiële cijfers waarover CNBC bericht wordt 60 procent van dat kapitaal overgemaakt via geldtransferbedrijven en 38 procent via banken. De kosten die gepaard gaan met dergelijke transacties variëren van instelling tot instelling. Een canadese vrouw met familie in El Salvador liet aan CNBC weten dat ze een kostenpercentage van 12,5 procent betaalt om 100 dollar naar haar familie te sturen.

Kosteloze overschrijvingen

Mensen die Chive gebruiken om BTC naar hun familieleden in El Salvador te sturen moeten geen extra kosten betalen. Daarnaast wordt het geld nagenoeg onmiddellijk overgemaakt. “Waar je nu ook bent, je kunt Bitcoin sturen naar iedereen met de cryptoportefeuille Chivo in El Salvador, en binnen de paar munten kunnen ze over die munten beschikken. De ontvangers kunnen vervolgens cash geld uit één van de bankautomaten halen zonder extra kosten”, zei Alex Gladstein, chief strategy officer bij de Human Rights Foundation, in een reactie aan CNBC.

Volgens de president van El Salvador zullen betalingsverwerkers door de legalisering van Bitcoin jaarlijks zo’n 400 miljoen dollar aan inkomsten mislopen. Mario Gomez Lozada, oprichter van de cryptobeurs Liquid en voormalig bankier bij Merrill Lynch en Credit Suisse, verwacht dat dat cijfer kan oplopen tot 1 miljard dollar.

“Het zal interessant zijn om over een paar maanden de impact op de geldtransfers te zien en te ontdekken welk percentage daarvan gebruik maakt van het BTC-netwerk”, aldus Lozada. “Ik verwacht dat de meeste mensen Bitcoin in eerste instantie zullen omzetten in Amerikaanse dollars, omdat ze dat gewend zijn, maar we zouden een geleidelijke adoptie van Bitcoin moeten zien als het belangrijkste transactie- en prijsmiddel. Ik zie een toekomst waarin consumptieartikelen, zoals melk en brood, direct in Bitcoin worden geprijsd en mensen misschien zelfs de munt voor langere tijd zullen bijhouden.”

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20