Plotselinge dood van Terra was “grootste vernietiging van rijkdom in de geschiedenis van crypto”

Op een week tijd zakte de waarde van cryptomunt Terra (LUNA) van 80 naar 0 dollar. Het was een forse mentale klap voor de geloofwaardigheid van de cryptomarkt.

Afgelopen week doorstond de cryptomarkt een van de grootste crisissen in zijn jonge geschiedenis. Op enkele dagen tijd zakte de koers van ‘s werelds meest waardevolle cryptomunt Bitcoin tot onder de 30.000 dollar. Momenteel noteert de waarde van Bitcoin op het laagste punt sinds 16 maanden. De marktkapitalisatie van grote cryptobedrijven, zoals digitale beurzen Coinbase en Binance, werd mee de dieperik in gesleurd.

Een van de grootste oorzaken van de massale kapitaalvlucht, naast bloederige dagen op de traditionele beurzen en de oorlog in Oekraïne, was de ineenstorting van stablecoin TerraUSD (UST). Stablecoins zijn cryptomunten die de koers van fiatgeld, zoals de dollar en onze euro, zo nauwgezet mogelijk volgen. Hierdoor vormen ze een interessante alternatieve belegging en prima ruilmiddel voor de vaak volatiele cryptomarkt. 

Maar een massale selloff van de TerraUSD, waarvan de waarde steunde op een gigantische reserve van Bitcoins, leidde tot een ontkoppeling van de koers met de dollar. Op het moment van schrijven, is een UST-munt maar 19 dollarcent waard. Ook Tether (USDT), de meest waardevolle stablecoin ter wereld, moest tijdelijk zijn ontkoppeling met de dollar deels opgeven door een kettingreactie op de cryptomarkt. 

De grootste schok voor crypto bleek echter de plotselinge dood van Terra (LUNA), een cryptomunt met een eigen DeFi-ecosysteem dat gelinkt is aan TerraUSD. De blockchain van LUNA werd stilgelegd nadat zijn koers van 80 dollar af donderde naar zo goed als 0 dollar. Op twee weken tijd verdampte Terra’s marktwaarde van 27 miljard dollar bijna volledig.

“Terra was net als geld op een Iraanse bank zetten”

Volgens onderzoeksbedrijf CryptoCompare was de ondergang van LUNA de “grootste vernietiging van rijkdom in de geschiedenis van crypto”. Ook trader en cryptostier Ran Neuner gaat daarmee akkoord. “Het was een van de grootste catastrofes die we ooit gezien hebben binnen crypto”, zei hij tegen The Financial Times. Neuner meent dat het Terra-incident bewijst dat een cryptomunt wel degelijk kan falen en een koersdaling tot 0 kan zien. 

Ook de theorie dat cryptomunten een geschikt schuilmiddel zouden zijn tegen inflatie of beter zou functioneren als oppotmiddel dan goud, komt opnieuw ter discussie. Cryptostieren beweren echter dat de digitale munten nog steeds het potentieel hebben om ooit uit te groeien tot de steunpilaar van een nieuw financieel systeem

Terra is echter het eerste beloftevolle cryptoproject dat er niet in slaagde deze hypothese te bevestigen. “Terra was net als je geld op een Iraanse bank zetten die een rente van 20 procent beloofde en toen plotseling de deuren sloot. Veel geluk om je geld terug te krijgen of zelfs maar uit te zoeken wat er gebeurd is”, zegt Andrew Beer van Dynamic Beta tegen The Financial Times.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.