Key takeaways
- Een Japanse dierenarts is kort na de behandeling van een kat overleden, waardoor bezorgdheid over de verspreiding van SFTS is ontstaan.
- Dierenartsen worden gewaarschuwd om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen SFTS en krijgen informatie over het identificeren van besmette dieren en het voorkomen van tekenbeten.
- Het virus wordt overgebracht door ixodidae teken zoals de Aziatische langhoornige teek, die zich op huisdieren of mensen kunnen vasthechten in grasgebieden.
De dood van een Japanse dierenarts heeft geleid tot bezorgdheid over de verspreiding van ernstige koorts met trombocytopenie syndroom (SFTS), een door teken overgedragen virus waarvoor geen genezing bestaat. De dierenarts, die werkzaam was in de prefectuur Mie, stierf kort nadat hij een kat had behandeld, waarbij hij symptomen vertoonde die overeenkwamen met SFTS. Hoewel een autopsie geen tekenbeet aan het licht bracht, een veel voorkomende vector voor het virus, onderzoeken de autoriteiten hoe de infectie heeft kunnen plaatsvinden.
Voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen
De Japan Veterinary Medical Association (JVMA) heeft haar leden gewaarschuwd en hen aangespoord om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen SFTS. De JVMA heeft, in samenwerking met het National Institute of Infectious Diseases (NIID), dierenartsen voorzien van gedetailleerde informatie over het identificeren van besmette dieren, het voorkomen van tekenbeten, het omgaan met mogelijk besmettelijke vloeistoffen en het veilig afvoeren van dode dieren.
De symptomen van SFTS zijn koorts, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, braken, geelzucht en vaak een zichtbare tekenbeet. Bloedtests onthullen verminderde witte bloedcellen, bloedplaatjes en verhoogde AST-enzymwaarden. SFTS werd voor het eerst vastgesteld in 2011 in China en is sindsdien ook gemeld in Japan, Zuid-Korea, Vietnam en Taiwan. Het sterftecijfer varieert van 12 procent tot meer dan 30 procent, waarbij de meeste slachtoffers bezwijken aan multi-orgaanfalen.
Risicofactoren en verspreiding
Het virus wordt overgebracht door wilde dieren zoals herten en zwijnen via ixodidae teken zoals de Aziatische langhoornige teek. Deze teken kunnen zich vasthechten aan huisdieren in grasgebieden of rechtstreeks aan mensen die door het struikgewas lopen. Stijgende temperaturen vergroten het verspreidingsgebied van deze teken, die voorheen geconcentreerd waren in het zuiden van Japan.
In 2019 classificeerde het NIID SFTS als een nieuwe virale hemorragische koorts vanwege het hoge sterftecijfer en plaatste het naast dengue en ebola. Het virus vormt een aanzienlijke bedreiging, vooral voor oudere volwassenen, die 90 procent van de gemelde gevallen uitmaken.