Donkere wolken blijven boven Nasdaq hangen

De techaandelen blijven in woelig vaarwater zitten. Na een licht herstel eind vorige week moest de Nasdaq opnieuw wat terrein prijsgeven.

De Nasdaq blijft het moeilijk hebben. De techindex heeft begin vorige week heel wat terrein verloren, maar kon tijdens de laatste twee handelsdagen toch een beetje herstellen. Het verlies op weekbasis bleef daardoor beperkt tot 1 procent. De techindex kon op de valreep nog profiteren van een teleurstellend banenrapport waardoor de Amerikaanse tienjaarsrente vrijdag zakte tot 1,5 procent. Inmiddels is die opnieuw gestegen tot 1,59 procent.

Rotatie naar waardeaandelen

De vrees voor een stijgende rente is dan ook nooit veraf. De Nasdaq verloor 2,55 procent. De Dow Jones verloor 0,1 procent en de S&P500 nam een duik van 0,9 procent.

Net zoals in onze contreien geven de beleggers meer en meer de voorkeur aan waarde- en cyclische aandelen. Door te investeren in dergelijke aandelen spelen ze namelijk in op de nakende heropening van de economieën wereldwijd. Het blijft wel koffiedik kijken wanneer we kunnen spreken van ‘het rijk van de vrijheid’.

Pfizer in het groen

Ondertussen doen sommige vaccinproducenten het bijzonder goed op de beurzen. Het aandeel van Pfizer schoot 0,7 procent hoger en dat van zijn partner BioNTech 10,15 procent (op Nasdaq). De beleggers reageerden maandag enthousiast op het nieuws dat de Europese Commissie 1,8 miljard extra dosissen van het Pfizer-vaccin heeft besteld. Moderna verloor weliswaar 2,8 procent.

In de cryptowereld lijkt er dan weer een einde te zijn gekomen aan de rally van Dogecoin. De waarde van de grapmunt daalde maandagavond tot 0,44 dollar. Die daling is het gevolg van het tv-optreden van Elon Musk in Saturday Night Live. Tijdens dat programma heeft hij toegegeven dat de munt een ‘hustle’ is. In aanloop naar Saturday Night Live was de koers van Dogecoin even gestegen tot 0,72 dollar, een nieuw record.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20