Donald Trump over afzettingsprocedure: ‘De grootste heksenjacht in de politieke geschiedenis’

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt dat de afzettingsprocedure tegen hem de bevolking woedend maakt.

Trump heeft enkele journalisten toegesproken in de tuin van het Witte Huis. Hij zei in een reactie op de bestormingen van het Capitool dat hij geen geweld wilt.

Lees ook:

Een heksenjacht

Hij was ook bijzonder scherp voor de afzettingsprocedure die de Democraten tegen hem hebben gestart. ‘Het is een voortzetting van de grootste heksenjacht in de politieke geschiedenis’, klonk het. ‘Het is belachelijk.’

Tegelijk zei hij dat de afzettingsprocedure zorgt voor ‘immense woede’ bij de bevolking. Toch heeft de president zijn aanhangers niet opgeroepen om tijdens de eedaflegging van Joe Biden op 20 januari kalm te blijven. De Amerikaanse federale politiedienst FBI waarschuwde eerder voor gewapende betogingen in alle 50 staten en de hoofdstad Washington D.C.

Naar aanleiding van die waarschuwing hebben de veiligheidsdiensten de veiligheidsmaatregelen voor de eedaflegging opgeschroefd. Volgens de meest recente berichten zou de Nationale Garde 10.000 manschappen inzetten.

Buiten eed afleggen

Biden heeft al laten weten dat hij de eed buiten gaat afleggen. ‘Ik ben niet bang’, zei hij dinsdag nadat hij de tweede dosis van het coronavaccin heeft gekregen. ‘Ik denk dat het nu belangrijk is om diegene die zich schuldig hebben gemaakt aan opruiingen, bedreigingen van mensen en geweld ter verantwoording te roepen’, voegde hij eraan toe.

Trump heeft al laten weten dat hij niet aanwezig zal zijn op de eedaflegging van Biden. De afzegging was algemeen verwacht, maar Trump breekt daarmee wel met een lange Amerikaanse politieke traditie. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20