Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aan een rechtbank in Florida verzocht om het huiszoekingsbevel dat FBI-agenten toeliet Donald Trumps huis te doorzoeken, openbaar te maken. Het is voorlopig nog niet bekend waarom de inlichtingendienst de woning van de ex-president doorzocht, maar volgens sommige bronnen zou het gaan om bijzonder gevoelige informatie, waaronder documenten over kernwapens.
Indien het verzoek van het ministerie wordt goedgekeurd, zal dat huiszoekingsbevel door iedereen kunnen worden ingekeken. Trump zelf heeft tot vrijdag om bezwaar te maken, of zou het bevel zelf kunnen vrijgeven als hij dat wenst.
Mar-a-Lago, het resort van de ex-president, werd maandag doorzocht door FBI-agenten. Zij zochten naar verluid naar geheime dossiers en andere gevoelige materialen die Trump meenam uit het Witte Huis. Volgens berichtgeving van de Washington Post zouden er ook documenten over nucleaire wapens zijn meegenomen, hoewel nog niet bekend is of het gaat om Amerikaanse kernwapens, of die van andere landen.
Openbaar belang
Tot nu toe heeft het ministerie van Justitie nog geen verdere informatie vrijgegeven over de kwestie. Documenten zoals huiszoekingsbevelen blijven normaal gezien gesloten tijdens een lopend onderzoek. De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland, die het bevel persoonlijk tekende, zei tijdens een persconferentie op donderdag dat hij echter vindt dat de publicatie ervan het openbaar belang zou dienen.
De beslissing zou ook zijn beïnvloed door het feit dat Trump persoonlijk aankondigde dat de raid had plaatsgevonden. “Het duidelijke en grote belang van het publiek om te begrijpen wat er onder deze omstandigheden is gebeurd, weegt zwaar in het voordeel van openbaarmaking,” zeiden advocaten van het ministerie in een motie die donderdag bij de Amerikaanse federale rechtbank werd ingediend.
Trump niet blij
Trump zelf zei donderdag op Truth Social, zijn eigen Twitterkloon, dat de raid volstrekt overbodig was, omdat zijn advocaten “volledig meewerken” en dat “de overheid alles hadden kunnen hebben wat ze willen, als we het hadden”.
De voormalige president beweert dat de aanval politiek gemotiveerd is. “Het is wangedrag van de aanklager, de bewapening van het rechtssysteem, en een aanval van radicaal linkse Democraten die wanhopig niet willen dat ik me verkiesbaar stel voor het presidentschap in 2024”, klonk het kort na de raid. “Zo’n aanval kan alleen plaatsvinden in gebroken derdewereldlanden.”
Garland verdedigde de FBI-agenten die de inval deden. “Ik zal niet zwijgend toekijken wanneer hun integriteit op oneerlijke wijze wordt aangevallen,” zei de procureur-generaal tegen verslaggevers.
Trump – en de Republikeinen – zouden de kwestie gebruiken om in een slachtofferrol te kruipen en de credibiliteit van Justitie aan te tasten. Door het huiszoekingsbevel openbaar te maken, hoopt Garland die retoriek tegen te gaan.
(kg)