Komt het beursavontuur van Donald Trump tot een einde nog voor het goed en wel is begonnen?

De inval van de FBI in Mar-a-Lago, het resort van voormalig Amerikaans president Donald Trump in Palm Beach, kan vergaande gevolgen hebben voor zijn politieke carrière. Dat niet alleen, de raid heeft ook de koers van Digital World Acquisition Corp, een blancochequebedrijf dat het socialemediabedrijf Trump Media & Technology Group naar de beurs wilt brengen, lager geduwd.

De FBI is dinsdag binnengevallen in het resort van Trump omdat de voormalige president bepaalde documenten met gevoelige informatie uit het Witte Huis zou hebben meegenomen. Trump zei dat de “onaangekondigde inval niet nodig of gepast was”, aangezien hij “samengewerkt” had met de betrokken overheidsinstanties, hoewel hij niet specificeerde over welk onderwerp.

Gevolgen politieke carrière Trump

Hoe dan ook zou de raid zijn politieke plannen wel eens kunnen dwarsbomen. Het is immers niet uitgesloten dat Trump in 2024 opnieuw een gooi zal doen naar het presidentschap. Indien hij wordt veroordeeld voor het opzettelijk verbergen of vernietigen van overheidsdocumenten kan hij een boete of maximaal drie jaar cel krijgen. Volgens de wet mag hij dan ook geen overheidsfunctie meer bekleden.

Heel het gebeuren plaatst ook Trump Media & Technology Group, het socialemediabedrijf achter Trumps platform Truth Social, in een slecht daglicht. De koers van Digital World Acquisition Corp, een SPAC die het bedrijf van Trump naar de beurs wil brengen door een fusie, dook dinsdag 2,6 procent in het rood.

Uitstel beursgang socialemediabedrijf

De raid kon op geen slechter moment komen. Forbes liet enkele dagen geleden namelijk weten dat Digital World Acquisition Corp aan zijn aandeelhouders gevraagd heeft om de deadline voor de fusie op te schuiven naar 8 september 2023. Dat is een uitstel van een jaar.

Die vraag kwam er nadat vorige maand bleek dat het Ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek voert naar de fusie. In documenten die door de regelgevende instanties zijn ingediend, staat dat elk bestuurslid van de SPAC een dagvaarding van de grand jury heeft ontvangen waarin om informatie wordt gevraagd over communicatie met meerdere personen, en informatie over Rocket One Capital, een investeringsbedrijf.

Dat bedrijf had namelijk geïnvesteerd in Digital World Acquisition Corp alvorens de geplande fusie met Trumps onderneming werd aangekondigd. Daar is niets mis mee, zij het dan dat sommige werknemers al op de hoogte waren van de fusieplannen. En daar knelt het schoentje. SPAC’s mogen geen “doel” bekendmaken alvorens kapitaal op te halen. In december heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC daarom ook al een onderzoek gestart. Volgens de toezichthouder hadden Digital World Acquisition Corp en Trump Media & Technology Group al gesprekken gevoerd voor de beursgang van het blancochequebedrijf.

Fusie komt in gevaar

Digital World Acquisition Corp waarschuwde dat het onderzoek een goedkeuring van de fusie door de regelgevende instanties zou kunnen belemmeren, wat de SPAC naar eigen zeggen kan dwingen om de deal op te blazen. “De onderzoeken kunnen leiden tot het opleggen van aanzienlijke straffen, bevelen, verboden op het uitvoeren van onze activiteiten, schade aan onze reputatie en andere sancties tegen ons”, klonk het.

In vergelijking met de start van het jaar noteert Digital World Acquisition Corp zo’n 40 procent in het rood.

Koers Digital World Acquisition Corp sinds begin dit jaar

(lb)

Meer
Beleggen
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20