Donald Trump keert definitief niet terug naar Twitter. De oud-president zegt enkel nog zijn eigen platform te gebruiken

Amerikaans oud-president Donald Trump zegt niet terug te willen keren naar het socialemediaplatform Twitter. De republikein wil enkel nog maar zijn eigen platform gebruiken: TRUTH Social. 

Toen gisteren bekend raakte dat Twitter officieel wordt overgenomen door Elon Musk, kwamen de geruchten over de terugkeer van Donald Trump naar het platform al gauw op gang. De oud-president is al sinds 8 januari 2021 officieel verbannen, vanwege zijn rol bij de bestorming van het Amerikaanse Capitool twee dagen eerder. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing van de aanwezige menigte via Twitter. De tweets van de oud-president zouden verband houden met de gewelddadige protesten en verder aanzetten tot geweld, zo valt te lezen in de verklaring van het platform.

Trump wist de geruchten over zijn terugkeer echter al gauw te ontkrachten. “Ik keer niet terug naar Twitter, ik blijf op het TRUTH-platform”, zo zegt de oud-president tegen het Amerikaanse Fox News. Hij voegde daaraan toe dat hij volgende week officieel begint met “TRUTHing”, zoals het posten van berichten op het platform wordt genoemd.

TRUTH Social is een platform dat vorige maand officieel werd gelanceerd. Sinds vijf dagen draait de dienst op nieuwe servers, nadat het zich in februari in de bètafase bevond. De dienst lijkt echter nog niet op stoom te komen, aangezien de gemiddelde gebruiker slechts 90 seconden op de site blijft hangen. Dat is een stuk lager dan de gemiddelde bezoektijd op andere republikeinse platformen, zoals Gab en Gettr. Daar besteden bezoekers gemiddeld 7 minuten van hun tijd aan het platform.

Trump ziet de overname van Twitter echter wel als een positieve ontwikkeling van het platform, zo zei hij eerder. “Ik hoop dat Elon Twitter koopt, omdat hij verbeteringen zal doorvoeren en hij een goed man is”, zo stelt hij. 

Republikeinen juichen terwijl democraten vrezen voor de democratie

Net als Trump, juichen verschillende Republikeinse wetgevers de deal tussen Musk en Twitter toe. “Dit is een geweldige dag om op Twitter conservatief te zijn”, zo tweette senator Marsha Blackburn. Ze werd hierin bijgestaan door vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden Yvette Herrel; “Gefeliciteerd Musk! Ik kijk uit naar een op vrije meningsuiting georiënteerd Twitter”. Het algemene geluid onder de republikeinen is dat de vrijheid van meningsuiting “eindelijk terugkeert” op het platform.

Voorafgaand aan de overname door Musk, betoogde de Tesla-baas namelijk dat de censuur het kernprobleem is van het platform. Een standpunt dat door veel conservatieven in de VS wordt gedeeld. 

Veel democraten stellen echter dat een bepaalde mate van censuur nodig is om desinformatie en intimidatie op Twitter aan te pakken. Ze zien de overname en het standpunt van Musk daardoor als een “gevaarlijke ontwikkeling voor de democratie”, zo tweette senator Elizabeth Warren. Ook president Biden maakt zich “al langer zorgen over de kracht van grote socialemediaplatforms”, zei perssecretaris Jen Psaki.

Mogelijke terugkeer van Steve Bannon, David Duke en Marjorie Taylor Greene?

In het verleden zijn er naast Donald Trump ook andere spraakmakende personen verbannen van Twitter. Zo werd in november 2020 het account van de Amerikaan Steve Bannon geblokkeerd, omdat hij “geweld zou verheerlijken”. In een livestream van zijn “War Room-show”, die hij op Twitter deelde, suggereerde hij dat de medisch adviseur van het Witte Huis, Anthony Fauci, en FBI-directeur Christopher Wray zouden moeten worden onthoofd.

Het Twitter-account van Marjorie Taylor Green – lid van het Huis van Afgevaardigden – werd op 2 januari dit jaar permanent geblokkeerd wegens “herhaalde schendingen” van het beleid omtrent het verspreiden van desinformatie over de coronapandemie. De voormalig leider van de Ku Klux Klan werd op zijn beurt in juli 2020 van Twitter verbannen wegens meerdere schendingen van het beleid omtrent hatelijk gedrag.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.