Koning dollar tuimelt van hoogste peil in 20 jaar door afzwakkende inflatie

In oktober is de Amerikaanse inflatie op jaarbasis vertraagd. Zo was, voor het eerst in geruime tijd, het inflatiecijfer lager dan voorspeld. Daarom zou de Fed straks zijn renteverhogingen kunnen intomen, denken de monetaire markten.

Waarom is dit belangrijk?

Een sterke dollar, ondersteund door een reeks renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank, zette de afgelopen maanden druk op kleinere economieën en jaagde inflatiecijfers er de lucht in. Bedrijven in opkomende markten, die veelal Amerikaanse dollars lenen, kregen amper zuurstof. Nu de waarde van de dollar opnieuw afneemt, wordt een deel van die druk weggenomen.

Ingezoomd: De waarde van de almachtige greenback is deze maand met 4 procent gezakt tegenover een mandje van zes andere munteenheden.

  • Dat zou de grootste waardedaling van de Amerikaanse dollar zijn sinds september 2010, weet Refinitiv, een verstrekker van financiële marktgegevens.
  • In de laatste 12 maanden zou de waarde van de dollar wel nog steeds gestegen zijn met een waanzinnige 11 procent, werpt The Financial Times op.

The Big Picture: De verklaring voor de waardedaling is n

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer