Voor het eerst in twee decennia: dollar en euro minder dan een cent verwijderd van pariteit

Vandaag zakte de koers van de euro met 0,9 procent tot 1,009 dollar. En in de afgelopen 12 maanden is de Europese munt met 15 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse.

Waarom is dit belangrijk?

De euro kwam in 1999 op de markt, en werd in 2002 nog onder de dollar verhandeld. Uiteindelijk trok de munt aan en bereikte ze in maart 2008 een piek van ongeveer 1,58 dollar.

In vergelijking met de Europese Centrale Bank heeft de Federal Reserve de rente in een agressief tempo verhoogd. Hierdoor is de rente op Amerikaanse schatkistobligaties hoger dan die op Europese obligaties en zijn beleggers massaal naar de dollar getrokken.

Energiecrisis

Intussen hebben de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende westerse strafmaatregelen tegen Moskou een heuse energiecrisis ontketend, die de al torenhoge inflatie in de eurozone nog heeft verergerd. Het laatste nieuws op dat vlak: vandaag heeft Rusland Europa van een groot deel van zijn aardgastoevoer afgesneden om 10 dagen-durende onderhoudswerken aan de Nord Stream 1-gaspijplijn uit te voeren.

Of Nord Stream 1 na de werken weer op volle toeren zal draaien, is maar de vraag. Rusland heeft de gasleveringen door de pijplijn al met 60 procent teruggeschroefd, waardoor de EU-lidstaten zich nu voorbereiden op een permanente gasstop. Politici in gans de eurozone hebben gewaarschuwd dat zo’n totale onderbreking van de gastoevoer zou kunnen leiden tot energierantsoenering, en uiteindelijk tot een recessie.

Kaspar Hense, senior portfoliomanager bij BlueBay Asset Management, zei tegen Bloomberg dat hij de euro ziet dalen tot 0,90 dollar als Europa energie gaat rantsoeneren. Hij merkte niettemin ook op dat dit niet zijn basisscenario was.

Veilige haven

George Saravelos, een wisselkoersdeskundige bij Deutsche Bank, verwacht dat de euro zal dalen tot 0,97 of zelfs 0,95 dollar. Volgens hem staat de greenback stevig in zijn schoenen, ook omdat beleggers de Amerikaanse munt als een veilige haven beschouwen tijdens woelige economische tijden.

“Als Europa en de VS in het derde kwartaal in een recessie belanden omdat de Fed de rente blijft verhogen, zouden deze niveaus wel eens bereikt kunnen worden”, wordt hij geciteerd door het zakenmedium CNBC.

Gevolgen lage euro?

Dit is overigens de eerste keer dat de euro daalt en dat we niet de grijsgedraaide draaiorgeldeun te horen krijgen die wil dat de daling van de euro de export bevoordeelt. Waarom? Omdat de eurozone massaal voedsel en energie moet importeren om zichzelf te voeden en te verwarmen. Hoe lager de euro, hoe duurder deze massale import wordt …

Meer