‘Dolfijnen en mensen hebben gelijkaardige persoonlijkheidskenmerken’

Dat het slimme beesten zijn, wisten we al langer. Maar nu blijken dolfijnen en mensen door de eeuwen heen een aantal gelijkaardige persoonlijkheidstrekken te hebben ontwikkeld, ondanks dat ze in een totaal verschillende omgevingen evolueerden. 

Onderzoekers van verschillende Britse en Amerikaanse universiteiten bestudeerden 134 mannelijke en vrouwelijke tuimelaars uit acht verschillende inrichtingen wereldwijd, waarbij de persoonlijkheid van elke dolfijn in kaart werd gebracht. Wat blijkt? Ze hebben bepaalde persoonlijkheidskenmerken gemeenschappelijk met mensen, vooral nieuwsgierigheid en het vermogen om sociale contacten aan te gaan.

Dat is opvallend, want dolfijnen zijn vanzelfsprekend in een totaal verschillend milieu geëvolueerd dan primaten. Hun laatste gemeenschappelijke voorouder leefde ongeveer 95 miljoen jaar geleden.

Eerste studie met dolfijnen

Menselijk gedrag bestaat uit vijf persoonlijkheidskenmerken: openheid, zorgvuldigheid, extraversie, vriendelijkheid en neuroticisme. Eerder onderzoek toont aan dat apen en mensapen dezelfde of vergelijkbare trekken hebben als mensen. Maar volgens de wetenschappers is dit de eerste keer dat ook de persoonlijkheid van dolfijnen op deze manier werd bestudeerd. 

‘Dolfijnen zijn geweldige dieren voor dit soort studie omdat ze, net als primaten, intelligent en sociaal zijn’, zegt hoofdauteur Blake Morton, professor psychologie aan de universiteit van Hull. ‘Onze redenering was: als factoren zoals intelligentie en kuddevorming bijdragen tot persoonlijkheid, dan zouden dolfijnen gelijkaardige persoonlijkheidskenmerken als primaten moeten hebben.’

En de resultaten van de studie lijken dit vermoeden ook te bevestigen. ‘Dolfijnen hebben, zoals veel primaten, hersenen die aanzienlijk groter zijn dan wat hun lichaam nodig heeft voor elementaire lichaamsfuncties; deze overmaat aan hersenmaterie drijft in wezen hun vermogen om intelligent te zijn en intelligente soorten zijn vaak zeer nieuwsgierig’, zegt Morton. 

‘Ongeacht het ecosysteem’

‘Gedurende ons hele leven hebben we interactie en vormen we relaties met een grote verscheidenheid aan mensen – dolfijnen doen hetzelfde met elkaar’, voegt hij eraan toe. ‘Collectief slim en sociaal zijn, ongeacht in welk ecosysteem je leeft, kan een belangrijke rol spelen in de evolutie van bepaalde persoonlijkheidskenmerken.’

De onderzoekers benadrukken wel dat, hoewel is aangetoond dat de persoonlijkheden van dolfijnen gelijkenissen vertonen met die van mensen, dit niet wil zeggen dat onze persoonlijkheden identiek zijn. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20