Dodentol noodweer loopt op tot 24; hoe is de situatie in de verschillende gebieden?

Het noodweer van de afgelopen dagen heeft al aan minstens 24 Belgen het leven gekost. Het waterpeil is in veel gemeenten ondertussen aan het dalen, al blijft de toestand kritiek in sommige gebieden.

Volgens de officiële cijfers hebben al 24 mensen het leven gelaten tijdens het noodweer van de afgelopen dagen. Het Crisiscentrum gaat ervan uit dat dit cijfer nog zal oplopen. De hulpdiensten blijven intussen zoekacties uitvoeren.

Situatie per regio

Nu het waterpeil zakt in veel getroffen gemeenten wordt duidelijk hoe immens de schade is. Het operationele Directoraat-generaal Mobiliteit en Waterwegen van Wallonië verwacht dat het peil de komende uren en dagen verder zal zakken.

Hoe is de situatie in de verschillende gebieden:

  • Limburg: Het peil van de Maas daalt langzaam. In Maaseik is de dijk niet doorgebroken. Inspanning om de dijk te verhogen hebben blijkbaar geloond. De Velpe zou wel blijven stijgen. Als er geen oplossing komt, kunnen woningen onder water lopen.
  • Vlaams-Brabant: In Vlaams-Brabant zijn Rotselaar en Zoutleeuw op dit ogenblik de pijnpunten. In Rotselaar stijgen de Winge en de Grote Losting nog steeds, waardoor woningen onder water komen te staan in de omgeving van de E314 en de Steenweg op Holsbeek.
  • Waals-Brabant: In Waals-Brabant blijft de toestand kritiek in Waver en Tubize, maar het waterpeil is er wel aan het dalen.
  • Luik: In de provincie Luik zijn de acties om mensen te redden bijna afgelopen. Het redden van dieren en verschillende technische operaties op het terrein vergen nu veel inspanningen.
  • Luxemburg: Er zijn nog steeds problemen met het elektriciteitsnetwerk en het drinkwater. De gemeenten helpen bij het verspreiden van drinkwater.
  • Namen: De situatie stabiliseert, het water daalt. De gemeenten zoeken onderdak voor de getroffen inwoners en delen drinkwater uit. Er zijn nog steeds problemen op het elektriciteits- en telefoonnetwerk.
  • Henegouwen: In Henegouwen staat er nog veel water, maar de toestand blijft er stabiel.

Bezoek aan Rochefort

Intussen hebben de Belgische premier Alexander De Croo en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen deze voormiddag een bezoek gebracht aan verschillende getroffen regio’s, waaronder Pepinster, om er de schade na de overstromingen te bekijken.

Alexander De Croo en Ursula Von der Leyen bezoeken Pepinster – Isopix

“De Europese Commissie beschikt over middelen die nuttig kunnen zijn in de heropbouw. Het is belangrijk om die heropbouw zo snel mogelijk te starten”, zei De Croo tijdens het bezoek aan Pepinster.

“Europa helpt al en zal dat ook blijven doen. Meer dan 170 reddingswerkers uit verschillende Europese landen werden ingezet en het Europees mechanisme voor civiele bescherming werd geactiveerd”, zei de Europese Commissievoorzitter op haar beurt.

De premier kondigde vrijdag aan dat 20 juli een dag van nationale rouw wordt. “Het wordt een moment om stil te staan bij het grote menselijke verlies”, zei hij toen. “Voorts zullen de feestelijkheden op 21 juli in een beperkter formaat verlopen.”

Solidariteit België

Intussen worden er tal van inzamelacties georganiseerd om de mensen in de getroffen gebieden te helpen. Het platform voor crisisvrijwilligers van het Rode Kruis heeft sinds vrijdagmiddag al zo’n 4.600 aanmeldingen ontvangen. Wie een gift wil doen, kan een bijdrage storten op het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525.

Het Rode Kruis roept op om voorlopig geen spullen te doneren, omdat er nog geen systeem is om die te verwerken. “Een systeem met depots wordt onderzocht als één van de mogelijke pistes”, zei Jan Poté, woordvoerder van het Rode Kruis zaterdagmiddag.

Ruim 130 doden in Duitsland

In Duitsland is het dodentol al opgelopen tot 133. In de Duitse Landkreis (dat is de regionale bestuurseenheid boven gemeente) Ahrweiler, in de deelstaat Rijnland-Palts, is het aantal dodelijke slachtoffers van de overstromingen opgelopen tot 90, meldt de politie zaterdag.

Het aantal bevestigde sterfgevallen kan nog fors oplopen, want er zijn nog heel wat vermisten in Duitsland. In Wassenberg zijn gisteravond ook 700 mensen geëvacueerd na een dambreuk. “Het waterpeil stabiliseert zich sinds gisteravond, men kan zeggen dat de situatie stabiel is”, zei Marcel Maurer, burgemeester van Wassenberg aan het persagentschap Reuters. “Het is nog te vroeg om het sein “alles veilig” te geven, maar we zijn voorzichtig optimistisch.”

In de Duitse regio Steinbachtal in Noordrijn-Westfalen zijn vrijdag zo’n 4.500 mensen geëvacueerd uit vrees voor een doorbraak van een stuwdam. Het gebied ten zuidwesten van Bonn kan daardoor te maken krijgen met een vloedgolf.

Lees ook:

Meer