Dochter van ‘Poetinfilosoof’ Aleksandr Doegin gedood door autobom die mogelijk voor hem bestemd was

Doegin, die wellicht het doelwit van de aanslag was, verwisselde op het laatste moment van auto met zijn dochter. Er wordt nu hevig gespeculeerd of de bom werd gelegd door Russische machthebbers of door Oekraïense agenten.

Daria Doegina, journalist en dochter van de invloedrijke Kremlin-ideoloog Aleksandr Doegin, kwam zaterdagavond om het leven buiten Moskou. Doegina bezocht die dag samen met haar vader een folklorefestival in in het Poesjkinmuseum. De Toyota Land Cruiser Prado waarin de 30-jarige vrouw vervoerd werd, ontplofte zo’n 20 kilometer buiten Moskou. 

Doegin had eigenlijk in dat voertuig moeten zitten, maar besloot vlak voor het vertrek van auto te wisselen voor onbekende redenen. Hij zag de aanslag op zijn dochter wellicht voor eigen ogen gebeuren. Er doken op het internet beelden op van een verslagen Doegin nabij het brandende autowrak.

Aleksandr Doegin is een invloedrijke Russische filosoof en analist wiens opvattingen over het algemeen worden afgeschilderd als fascistisch in het Westen. Volgens sommige experten zou Doegin één van Poetins belangrijkste filosofen zijn en bovendien de ideologische basis voor een Russische invasie van Oekraïne gelegd hebben. Andere beweren dan weer dat Doegins invloed binnen het Kremlin eerder beperkt is. Doegin droomt van een Russisch rijk dat het hele Euraziatische continent omspant en de VS kan uitdagen.

Zitten er barsten in de machtsstructuur van het Kremlin?

Op sociale media wordt er druk gedebatteerd over wie er achter de aanslag zit. Volgens sommige analisten zou Doegin in het vizier genomen worden door bepaalde Russische oligarchen of zou het zelfs een boodschap van Poetin zelf kunnen zijn dat Doegin in ongenade is gevallen. Het kan zelfs een teken zijn dat er barsten in de machtsstructuur van het Kremlin zitten, denken sommigen.

Anderen beschuldigen dan weer Oekraïense agenten. De afgelopen dagen lijkt het er dan ook op dat aanhangers van Oekraïne tot diep in het geannexeerde Krim-gebied van Rusland aanvallen uitvoeren. Denis Poesjilin, de leider van de zelfverklaarde pro-Russische Volksrepubliek Donetsk, meent dat de aanslag het werk zou zijn van Oekraïense terroristen en zou Doegin, niet zijn dochter, het doelwit geweest zijn.

De regering-Zelensky ontkent dat Kiev betrokken was bij de aanslag. “Oekraïne heeft hier absoluut niets mee te maken, want wij zijn geen criminele staat zoals Rusland, of zelfs een terroristische staat”, zei Mykhailo Podolyak, adviseur van Zelensky, aan Oekraïense journalisten op televisie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20