Dit zijn de waardevolste voetballers ter wereld

De uitbraak van de coronapandemie heeft ook de waarde van de professionele voetballers aangetast. Dat blijkt uit cijfers van de KPMG Football Benchmark. Gewag wordt gemaakt van een gemiddelde daling met meer dan 10 procent op een jaar tijd. Het fenomeen is volgens de onderzoekers te wijten aan een algemene vermindering van de koopkracht en een groeiende economische onzekerheid.

‘De economische problemen van vorig jaar hebben onvermijdelijk tot de devaluatie van de belangrijkste activa van de clubs – hun voetballers – geleid,’ merken de analisten op. ‘Er is inmiddels al een jaar voorbij sinds de eerste besmettingen door het coronavirus. De cijfers maken duidelijk dat de waarde van de professionele voetbalspelers zich nog steeds niet heeft hersteld.’

Kylian Mbappé

De totale waarde van de spelers in de top vijfhonderd ligt volgens het rapport nog altijd 10,6 procent onder het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd opgetekend. Ook in de top honderd is er nog altijd sprake van een verlies van 10,1 procent.

Kylian Mbappé, de Franse aanvaller van Paris Saint-Germain, verloor door de coronacrisis weliswaar 15 procent aan waarde, maar blijft met een bedrag van 185 miljoen euro toch de meest waardevolle voetballer ter wereld. Zijn Engelse collega-aanvallers Harry Kane (Tottenham Hotspur) en Raheem Sterling (Manchester City) delen met een bedrag van 125 miljoen euro de tweede plaats. Daarna volgt Jadon Sancho van Borussia Dortmund (118 miljoen euro).

De vijfde plaats, met een waarde van 115 miljoen euro) wordt gedeeld door Neymar da Silva van Paris Saint-Germain, Mo Salah van Liverpool en Marcus Rashford van Manchester United. De top tien wordt afgerond door Kevin De Bruyne van Manchester City (114 miljoen euro), Trent Alexander-Arnold (111 miljoen euro) en Sadio Mané (110 miljoen euro), beiden van Liverpool. 

Lionel Messi, de Argentijnse aanvaller van FC Barcelona, liet het grootste verlies optekenen. De waarde van Messi wordt nu nog op 75 miljoen euro geraamd. Dat betekent een verlies van 27 miljoen euro op één jaar tijd. Ook Eden Hazard zag zijn marktwaarde met 12 miljoen euro tot 50 miljoen euro dalen. Zijn broer Thorgan Hazard moest 10 miljoen euro inleveren en komt nu op 43 miljoen euro.

Premier League

De onderzoekers wijzen erop dat de top tien door spelers uit de Engelse Premier League wordt gedomineerd. Immers alleen Mbappé, Neymar en Sancho komen uit een andere competitie. Bovendien blijkt de helft van de spelers uit de top tien de Engelse nationaliteit te hebben. Met drie spelers is Liverpool het best in de rangschikking vertegenwoordigd.

Alexander-Arnold is een nieuwkomer in de top tien. Tegenover vorig jaar is de waarde van de Engelse flankverdediger met 4 miljoen euro gestegen. Hij komt in de top tien in de plaats van Erling Haaland, de Noorse aanvaller van Borussia Dortmund. De Duitse club maakt een moeilijke periode uit en dat weerspiegelt zich ook in de transferwaarde van zijn aanvaller, die nu 110 miljoen euro zou bedragen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20