Dit zijn de snelst groeiende steden ter wereld

Tegen 2025 zullen er meer dan 8,1 miljard mensen op deze planeet wonen. Het grootste deel van de bevolking zal op dat moment geconcentreerd zijn in Afrika en Azië. Visual Capitalist stelde op basis gegevens van de Verenigde Naties een ranglijst van de snelst groeiende steden tussen nu en 2025 op.

Het merendeel van de snelst groeiende steden ter wereld zullen zich bevinden in Afrika. Zeker 17 van de 20 steden op de lijst bevinden zich op dat continent. Vier van die steden bevinden dan ook nog eens in het land Nigeria, met een bevolking van 201 miljoen.

De Afrikaanse geboortecijfers waren de laatste jaren onstuitbaar. Volgens de Wereldbank ligt het vruchtbaarheidscijfer van Sub-Saharaans Afrika boven rond de 4,6. Ter vergelijking: het gemiddelde globale vruchtbaarheidscijfer ligt ergens rond de 2,4 per vrouw.

De top 10

Bron: Visual Capitalist.

De Nigeraanse stad Gwagwalada zal de snelste groeier zijn in de komende vijf jaar met een jaarlijkse groei 6,46 procent. Momenteel wonen er 157.770 mensen in de centraal gelegen stad.

Nigeria’s economie steunt vooral op het winnen van petroleum en daarmee heeft het land een ijzersterke economie binnen Afrika uitgebouwd. In combinatie met een hoog geboortecijfer en een jonge bevolking, heeft het land een van de sterkste arbeidsmarkten ter wereld.

Maar de bevolkingsexplosie in Nigeria heeft ook zijn nadelen. De groeiende economie leidde tot een vlucht uit rurale gebieden naar de steden. Deze exodus zorgde voor een verlaagde productiviteit van de boeren, die amper kunnen volgen met de bevolkingsgroei. Daardoor is het land ook een grote importeur van voedsel geworden, waar buurlanden handig van gebruik maken door de voedselprijzen op te drijven.

Europa vergeleken met de rest van de wereld

Bron: Visual Capitalist.

Wanneer men de snelst groeiende steden van Europa naast de rest van de wereld legt, is het duidelijk Afrika en Azië ons qua bevolkingsgroei weldra nog meer zullen voorbijstreven.

Op het huidige tempo zullen er tegen 2050 zeker 2 miljard mensen in Sub-Saharaans Afrika wonen. Ongeveer de helft van die mensen zullen jonger dan 25 jaar zijn. Dit betekent dat er een enorme grote groep van jonge werkkrachten beschikbaar zullen in Afrika, wat kansen biedt voor innovators en de wereldwijde groei van de economie.

Afrika maakt ondertussen al volop gebruik van nieuwe technologische innovaties. Zo is het continent een van de regio’s die het snelst het gebruik van cryptomunten omarmt.

Een revolutie om in de gaten te houden

Zowel China als de NAVO-lidstaten kijken met veel belangstelling naar de bevolkingsgroei in Azië en Afrika. Peking investeert de laatste jaren met het “Belt & Road”-project hevig in het optrekken van nieuwe infrastructuur in Afrika. De NAVO-lidstaten zoeken naar een manier om de invloed van China op het jonge continent te pareren.

Ondanks de gigantische economische boom die de bevolkingsgroei met zich mee zal brengen, zullen de Afrikaanse landen ook het hoofd moeten bieden aan een hele nieuwe waaier aan problemen. De snelle verstedelijking van regio’s brengt namelijk vervuiling, overbevolking en stijgende kosten van het levensonderhoud met zich mee.

De groei van de megasteden in Afrika en Azië zullen hoe dan ook wellicht een nieuw economisch paradigma inluidden.

(am)

Lees ook: Ook Afrika heeft in de ruimtevaart belangrijke troeven

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20