Van mediagroep Fox tot sportwagenbouwer Porsche, het ene grote bedrijf na het andere kondigt een initiatief aan in de ontluikende markt van NFT’s, de digitale verzamelobjecten die zowel in gaming, de kunstwereld als in de sport furore maken. Het Antwerpse blockchainbedrijf Venly, dat er al jaren mee bezig was voor het een hype werd, hoopt nu zijn voorsprong te verzilveren.
Dit jonge Antwerpse bedrijf wil NFT’s bekendmaken bij het grote publiek
Waarom is dit belangrijk?
NFT's waren de voorbije maanden een hype in de crypto- en techwereld. Platformen als Venly proberen de gebruikerservaring te verbeteren om zo de instapdrempel te verlagen voor het grote publiek. Bij succes kan met de digitale tokens een volledig nieuwe vorm van online handel in tal van goederen en diensten ontstaan.Het gaat hard bij Venly, dat drie jaar geleden opgericht werd als Arkane Network. De start-up uit Willebroek schrapte deze maand zijn oude naam om verwarring met een bijna gelijknamig gamingbedrijf te vermijden. Stichter Tim Dierckxsens hoopt dat de nieuwe merknaam Venly zowel op de consumentenmarkt (B2C) als op de zakelijke markt (B2B) zal blijven hangen.
Het 7-koppige bedrijf kondigde deze week ook 500.000 euro bijkomende fondsen aan afkomstig van het Belgisch-Luxemburgse fintechfonds Tioga Capital, bovenop de recente injectie van 1,55 miljoen euro via het Duitse High-Tech Gründerfonds (HTGF).
De ruim 2 miljoen euro verse werkmiddelen zullen dienen voor nieuwe aanwervingen en het aantrekken van nieuwe klanten. Op termijn hoopt Venly een kantoor te openen in Berlijn, een van Europa’s hipste technologie hubs. De ruggensteun van HTGF kan daarbij helpen.
Venly hielp het iconische gamingmerk Atari vorig jaar bij de lancering van eigen cryptomunt, de Atari Coin. Naast zulke B2B-activiteiten hoopt het bedrijf ook uit te groeien tot een consumentenmerk.
“Niet alleen voor gamers en cryptofans”
Een project waar Tioga en co veel van verwachten is Venly Marketplace, een handelsplatform waarop particulieren NFT’s kunnen kopen. De marktplaats telt 200.000 maandelijkse gebruikers, maar het bedrijf mikt op termijn op miljoenen gebruikers.
NFT’s of ‘nifties’ waren de voorbije maanden een hype in cryptoland. Wie een NFT of ‘non fungible token’ verwerft, krijgt een uniek digitaal eigendom in handen. Het eigendomscontract wordt geregistreerd op een blockchain en kan verwijzen digitale objecten zoals een digitaal kunstwerk, een ruilkaart of een tweet, maar evengoed naar fysieke objecten.
Op Venly’s handelsplatform gaat het vandaag vooral om gamers die er allerhande spelobjecten kunnen kopen. Venly sluit daartoe partnerschappen af met game-ontwikkelaars en maakt publiciteit op Discord, de communicatie-app die populair is bij gamers. Maar de marktplaats experimenteert ook al met producten uit de ‘gewone’ wereld, zoals wijn.
“We zijn nu vooral bekend in gaming, maar dit evolueert snel naar kunst, verzamelobjecten en andere type NFT’s”, zegt marketingdirecteur Yan Ketelers.
Het bedrijf wil ook qua betaalmethode de drempel verlagen. Op veel andere NFT-platformen is de cryptomunt Ether (of Ethereum) het gangbare betaalmiddel. Ook bij Venly kan je met crypto’s als Bitcoin, Ether of Polygon betalen, maar evengoed met kredietkaart en PayPal. “De allereerste NFT-markt waar je geen crypto nodig hebt”, is zelfs de slogan van de marktplaats. Ketelers: “Wij willen NFT’s ook beschikbaar maken voor ‘no-coiners’. Dus niet alleen voor ’tech savvy’ gamers, maar echt voor de mainstream.”
Zeepbel of nieuwe economie?
Volgens sommigen is de NFT-hype een zeepbel die al gesprongen is. Maar volgens Venly en investeerder Tioga Capital staan we nog maar aan het begin van een nieuwe blockchaingedreven economie waar in theorie alle 4,5 miljard mensen die online zijn in de wereld aan kunnen deelnemen.
“Blockchaintechnologie is zich nu aan het verplaatsen naar het niet-financiële domein”, zegt Patrick Van de Mosselaer, stichter van Tioga Capital. “Er groeit een volledig nieuwe digitale en virtuele economie, aangedreven door blockchain-betalingen en met blockchain-beveiligde goederen die circuleren. NFT-technologie zal daarbij een sleutelrol spelen.”
(am)