“Dit is niet meer ernstig”: Bedrijfsleven hekelt derde coronaverstrenging op zestien dagen tijd

Na de noodconclaven van 17 november en 26 november roept premier Alexander De Croo (Open Vld) morgen weer een Overlegcomité bijeen over de corona-epidemie. Horecazaken en andere ondernemers zetten zich schrap voor bijkomende beperkingen en reageren vol onbegrip.

In het “winterpakket” dat het Overlegcomité vorige week vrijdag goedkeurde, werden de openingsuren van de horecazaken beperkt tot 23 uur. Maar amper zeven dagen later, dreigt een verdere inperking. Het uitgelekte advies van de experten stelt voor om het sluitingsuur naar 20 uur te vervroegen.

De handelsfederatie Comeos, die ook horecaketens en cateraars vertegenwoordigt, noemt dat donderdagavond “een verkeerde beslissing”, ook al is die beslissing eigenlijk nog niet genomen. Volgens de koepelvereniging zal het horecabezoek vervangen worden door privé-bijeenkomsten.

“Mensen gaan thuis samenkomen om te eten. Dat betekent in een ongecontroleerde omgeving, zonder CO2-meter, zonder controle van het Covid Safe Ticket, zonder afstand, zonder masker en zonder garantie van bijkomende hygiënemaatregelen. Allemaal veiligheidsmaatregelen die perfect verzekerd kunnen worden in onze restaurantketens”, zegt Comeos-topman Dominique Michel in een persbericht.

“Dat is geen oplossing voor het probleem. Bovendien betekent het een extra dreun voor de sector die nu al kampt met een halvering van de omzetcijfers.”

“Niet meer te begrijpen”

Kmo-organisatie UCM, de Franstalige tegenhanger van Unizo, heeft geen vertrouwen meer in de aanpak van de federale en regionale regeringen en spreekt van “paniekvoetbal”.

“Het beheer van de crisis wordt erratisch, terwijl zelfstandigen en kmo’s stabiliteit en duidelijkheid nodig hebben om te werken. Drie Overlegcomités in twee weken: dit is niet ernstig. Maatregelen kunnen alleen effectief zijn als ze te rechtvaardigen, begrijpelijk en realistisch zijn. Dit is niet langer het geval.”

“Elk Overlegcomité leidt tot angst en ondermijnt het moreel van de bevolking”, zegt de kmo-vereniging nog. “Epidemiologen spelen in hun rol door te pleiten voor een terugkeer naar een bijna-lockdown. Politici hebben andere parameters om rekening mee te houden.”

Cultuurhuizen

Ook de cultuursector zet de hakken in het zand. De Munt, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Bozar, het Belgisch Nationaal Orkest en het Théâtre National laten in een gezamenlijke mededeling weten dat ze niet meer willen sluiten. Ze kunnen geen begrip opbrengen voor de stemmen die opgaan om alle indoorevents te verbieden.

“Wij vinden de roep om theaters en musea te sluiten onbegrijpelijk en beleven een akelig déjà-vu rond een voorstel dat op geen enkele wetenschappelijke evidentie is gestoeld.”

Meer