Experten komen met drastische voorstellen voor Overlegcomité: scholen dicht en vroeg sluitingsuur voor horeca

Het Overlegcomité komt morgen opnieuw samen om te spreken over strengere coronamaatregelen in ons land. Die zouden nodig zijn door de hoge druk op de Belgische ziekenhuizen. Het GEMS-expertencomité formuleerde daarvoor een nieuw advies met heel wat vergaande, strenge maatregelen.

Volgens de experten in de GEMS is de situatie in België zeer dringend. De huidige prognoses voorspellen dat binnen een week tijd 1.000 bedden op de afdelingen intensieve zorg bezet zullen zijn. Daarmee zou de limiet in de ziekenhuizen bereikt zijn. Om te voorkomen dat pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden, zijn volgens de experten meteen strengere maatregelen nodig.

Uit hun uitgelekte adviesnota blijkt alvast dat zij daarbij zeer ver willen gaan. Het is maar de vraag of het Overlegcomité zo’n strenge maatregelen wil nemen. Een regeringsbron laat aan de krant De Morgen alvast weten dat het advies van de GEMS waarschijnlijk afgezwakt zal worden.

Dit staat in de adviesnota van de GEMS:

  • Basisscholen en kleuterscholen zouden onmiddellijk tien dagen moeten sluiten als afkoelingsperiode. Indien mogelijk wordt er wel afstandsonderwijs gegeven. Ook middelbare scholen zouden deels moeten overschakelen op afstandsonderwijs.
  • Voor cafés en restaurants zou het sluitingsuur vervroegd worden van 23 uur naar 20 uur.
  • De minimumleeftijd voor het dragen van een mondmasker waar dat verplicht is, moet verder verlaagd worden naar zes jaar.
  • Alle binnenactiviteiten en drukke buitenactiviteiten moeten verboden worden. Het gaat hierbij onder andere om niet-professionele sportactiviteiten. Die zouden voor minstens tien dagen verboden worden. Kerstmarkten mogen eventueel wel nog doorgaan onder strenge voorwaarden.
  • Ook de sociale bubbel moet volgens de GEMS opnieuw ingevoerd worden. Zij stellen voor om privébijeenkomsten te beperken tot maximaal vijf contacten.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20