Dit is het zeldzaamste en duurste object ter wereld

Het is een klein stukje roze papier, maar het is miljoenen waard. En het is uniek in de wereld.

Het ziet er misschien niet veel uit – het meet slechts 29 bij 26 millimeter – maar dit kleine roze papiertje is 7 miljoen euro waard. Dat maakt het tot het duurst gemaakte voorwerp ter wereld, in verhouding tot zijn massa of omvang. Maar wat is het precies? Een postzegel.

Beroemdste postzegel ooit

Maar niet zomaar een postzegel: de ‘British Guiana 1c magenta’ is een unicum, een soort van heilige graal voor filatelisten, postzegelverzamelaars. De zegel werd gemaakt in 1856 in het voormalige Brits-Guyana, dat toen een Britse kroonkolonie was. 

David Goldthorpe van Sotheby’s legt uit waarom het zo zeldzaam is: “Het werd in 1856 gedrukt in de kantoren van een plaatselijke krant, omdat de Britse autoriteiten er niet in waren geslaagd voldoende postzegels te leveren aan wat toen Brits-Guiana was. Het is onder uitzonderlijke omstandigheden tot stand gekomen. En nu is er nog maar één, het is de zeldzaamste en beroemdste postzegel die er bestaat”. De productie van deze postzegel werd snel stopgezet toen de aanvoer van echte Britse postzegels weer op gang kwam.

Deze unieke zegel werd ontdekt door een jonge Schotse postzegelverzamelaar die in Guyana woonde, en wisselde daarna regelmatig van eigenaar. De postzegel werd voor het eerst in Groot-Brittannië aangetroffen aan het eind van de 19de eeuw en werd toen al als uitzonderlijk zeldzaam beschouwd. Niet alle historische eigenaars zijn bekend, maar de postzegel was een tijdlang eigendom van de Franse staat, en ook van John Eleuthère du Pont (1938-2010), een rijke Amerikaanse erfgenaam en filantroop die in 1997 werd veroordeeld voor moord.

De postzegel zal bij wijze van uitzondering worden tentoongesteld in het Stanley Gibbons House, de oudste instelling die aan de postzegelhandel is gewijd. Het zal daarheen worden overgebracht in een gepantserd voertuig.

(jvdh)

Meer