Dit is het Aziatische land dat de grootste economische groei optekende ondanks corona (spoiler: het is niet China)

In tegenstelling tot de meeste economieën die zwaar geleden hebben onder het juk van Covid-19, gingen sommige landen erop vooruit tijdens de pandemie. Onder de grootmachten staat China afgetekend op de eerste plaats. Maar het is niet de primus in Azië. 

Hoewel het SARS-CoV-2-virus zijn oorsprong kent op Chinese bodem, slaagde Peking er – via  een zeer strenge lockdown – relatief snel in om de pandemie op zijn grondgebied te bedwingen. Daardoor kon het land ook snel aan een economisch relance beginnen. In 2020 was het op die manier de enige grootmacht die groei kon optekenen, 2,3 procent om precies te zijn. Alle andere grote economieën ondergingen een recessie. 

Maar sommige kleinere Aziatische landen deden het zelfs beter dan China. Zo tekende Taiwan een groei op van 2,4 procent. Maar de beste leerling van de Aziatische klas is… Vietnam, zo weet nieuwszender CNBC. Het Chinese buurland vertoonde zelfs geen enkele kwartaalkrimp vorig jaar. De economie is er maar liefst 2,9 procent groter geworden.

Voorbeeldige Covid-aanpak en industrie in topvorm

De reden dat Vietnam 2020 zo goed doorstaan heeft is voornamelijk omdat het land de gezondheidscrisis meesterlijk heeft aangepakt. Hoewel Vietnam een gemeenschappelijke grens met de oorspronkelijke broeihaard, telde het land maar 1.651 (!) bevestigde gevallen van Covid-19. Er bezweken tot nog toe ‘slechts’ 35 Vietnamezen aan de ziekte.

De manier waarop Vietnam de epidemie aanpakt, is door de internationale gemeenschap meermaals als voorbeeld aangehaald. Autoriteiten sloten snel de grens met China en stopten vervolgens internationale vluchten. Ze ontwikkelden snel een goed functionerend traceersysteem, waardoor alle patiënten en contactgevallen in quarantaine konden worden geplaatst. De scholen werden vrij snel gesloten. Om de epidemie definitief te stoppen, moest de hele bevolking zichzelf een maand lang thuis opsluiten. De enige toegelaten uitstapjes waren om naar het ziekenhuis te gaan en boodschappen te doen.

In april kon Vietnam uit die lockdown gaan. Tijdens de zomer was er een opflakkering van het virus te merken, maar die werd al snel in de kiem gesmoord door strenge maatregelen gericht op de steden die te kampen hadden met uitbraken. Resultaat: de nationale economie had er niet veel onder te lijden. 

Een andere verklaring voor de groei van Vietnam ligt in de hausse in de productiesector. De vraag naar export nam sterk toe, de productie volgde. Een trend die zich zal doorzetten in de toekomst.

‘Gezien het feit dat Vietnam een van de grootste begunstigden was van de trend van offshoring / diversificatie van de toeleveringsketen vanuit China in de afgelopen jaren, zien we een groot potentieel voor Vietnamese exportgroei in de komende jaren’, zei marktonderzoeksbureau Fitch Solutions in december.

Goede vooruitzichten voor 2021

Volgens Bank of America, mag Vietnam zich verheugen op een economische groei van 9,3 procent in 2021. Die voorspelling ligt een pak hoger dan het mondiale gemiddelde. Heel wat landen worstelen dan ook nog steeds met het virus en met de economische gevolgen ervan. De Vietnamese dienstensector, die wel rake klappen kreeg van de pandemie, zal heropleven. Ook het toerisme zal in 2021 misschien voor een deel terugkeren.

‘Tegen het einde van 2021 denken we dat het bbp slechts 1,5 procent lager zal zijn dan het zou zijn geweest als de crisis niet had plaatsgevonden. Het is een van de kleinste verschillen in de regio’, zegt Gareth Leather, Azië-econoom bij Capital Economics.

Wat ook in de kaarten van Vietnam speelt is dat Joe Biden nu in het Witte Huis zit. Zijn voorganger Donald Trump was niet gediend met de opmars van Vietnam, hij beschuldigde het land in december nog van zijn ‘munt te manipuleren’. Daardoor had Vietnam te kampen met economische sancties. Waarnemers verwachten dat de nieuwe Amerikaanse president zich toleranter tegenover Vietnam zal opstellen. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.