Verenigde Staten zet Vietnam en Zwitserland op lijst van ‘muntmanipulators’

De schatkist van de Verenigde Staten heeft Vietnam en Zwitserland op een lijst gezet van landen waarvan ze denken dat ze hun eigen munt manipuleren om handelsvoordelen te verkrijgen.

China en negen andere landen staan niet op de lijst, maar worden wel met argusogen in de gaten gehouden door het ministerie van Financiën. De lijst moet vooral een waarschuwing zijn voor de landen. De enige andere staat die de titel al kreeg, is China.

Handelsdeal

Dat gebeurde al in 2019, net op het moment dat China en de Verenigde Staten in een handelsoorlog verstrikt zaten. Trump kondigde toen met veel bombarie grote handelsdeals aan, maar wat er dan precies in stond, kon de president niet kwijt. Dat de twee grootste economieën ter wereld elkaar niet vertrouwen, is geen geheim.

In januari, nadat de handelsdeal rond was, haalden de Verenigde Staten het land wel van de lijst.

Watchlist

Volgens de Amerikaanse schatkist zijn Vietnam en Zwitserland de enige twee landen die aan de drie criteria voor muntmanipulatie voldoen. Die sticker zal zorgen voor extra onderhandelingen tussen de twee landen. Als daar geen geruststellende conclusies uit kunnen getrokken worden, kan de VS Vietnam en Zwitserland economische sancties opleggen.

De andere negen landen op de lijst zijn Japan, Zuid-Korea, Duitsland, Italië, Singapore, Maleisië, Taiwan, Thailand en India. De laatste drie prijken pas sinds kort op de lijst, de andere zes stonden er al op sinds januari. Met die landen worden nog geen gesprekken opgestart, maar de Verenigde Staten houden hen in de gaten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20