“Dit is geen recessie, maar een ‘oorlogs-cessie'”: en zo zal het nog meer pijn doen

Een invloedrijk beleggingsstrateeg waarschuwt dat de economie afstevent op wat hij een “oorlogs-cessie” noemt. Wat is het, waarom gebeurt het, en waarom is het erger dan een ‘normale’ recessie?

Sinds enkele weken wordt er steeds vaker gewaarschuwd voor het risico van een recessie. Maar David Roche, ervaren beleggingsstrateeg en voorzitter van Independent Strategy, ziet nog een ander risico: dat wat hij een “oorlogs-cessie” (“war-cession”) noemt.

Wat is het verschil met een recessie? “In een normale recessie dalen de productie en de vraag, de inflatie daalt. In dit soort recessie, een ‘oorlogs-cessie’, daalt de productie terwijl de kosten en de inflatie stijgen”, waarschuwde David Roche op het Amerikaanse zakenmedium CNCB.

“Je ziet het aan de mismatch op de arbeidsmarkt, je ziet het aan de grondstoffenprijzen, en ik denk dat die zich in een opwaartse trend zullen voortzetten, dus je zit met een heel vreemde situatie waarin centrale banken moeten kiezen tussen hun inflatiedoelstelling en groei”, legde de deskundige uit.

Stijgende rentevoeten: risico’s voor de groei

Volgens Roche bestaat het gevaar erin dat de beurzen het risico van een “oorlogs-cessie” onderschatten. Voorlopig zijn de aandelenmarkten nog te gefocust op de centrale banken en hun (mogelijke) renteverhogingen. Hij is ook bezorgd over de risico’s voor de groei, maar hij verwacht niet dat de rente te snel zal stijgen.

Maar zelfs een kleinere renteverhoging houdt risico’s in: “Wanneer de pijn extreem wordt aan de output-, prestatie- en groeikant van de economie, zullen de rentevoeten natuurlijk weer dalen, maar ik denk dat dit veel langer zal duren dan de aandelenmarkt aanneemt”, aldus Roche.

Waarom zal de inflatie waarschijnlijk aanhouden?

“De historisch hoge inflatie zal op het huidige pad blijven”, aldus Roche, “en de groei zal dalen: we bevinden ons dan in de ‘oorlogs-cessie’-situatie die hij beschrijft. En de inflatie zal waarschijnlijk inderdaad blijven stijgen, en wel om één specifieke reden: de oorlog in Oekraïne en hoe zich dat blijft ontwikkelen.

Het ziet er steeds minder naar uit dat de oorlog snel en vreedzaam zal eindigen. De door Oekraïne gemelde wreedheden in het noorden van Kiev lijken hoe dan ook een belemmering voor de besprekingen, aldus Roche. En Poetin zal zich niet uit Oekraïne willen terugtrekken zonder een “overwinning”.

“Hij zal de terugtrekking niet inruilen voor een vermindering van de sancties, dus die blijven van kracht en ik denk dat de gevolgen voor Europa zijn dat je een recessie zult zien, omdat de sancties zullen toenemen en in de richting van een totale energieblokkade zullen gaan”, analyseert Roche.

Voorlopig zal alleen Russische steenkool door de EU worden geblokkeerd; een embargo op andere energieproducten blijft voorlopig in de pijplijn, hoewel sommige Europese landen al op eigen houtje de sprong hebben gewaagd. Maar een totaal embargo zou hoe dan ook tot een prijspiek leiden, aangezien Europa niet over de middelen beschikt om Russisch gas, olie én uranium te vervangen, en de inflatie zou dus in hoog tempo doorgaan.

Zero covid-lockdown

Maar uiteindelijk is de oorlog voorlopig niet eens het enige dat de inflatie aanwakkert. De bevoorradingsketens komen opnieuw onder druk te staan, nu de zero covid-lockdown in Shanghai blijven aanslepen. De stad is een belangrijk mondiaal productiecentrum en heeft een van de grootste havens ter wereld. Het ontstaan van knelpunten in het mondiale vervoer zal ook een prijsschok veroorzaken.

(lb/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.