Beetje bij beetje wordt duidelijk hoe zwaar de economische tol is die Rusland moet betalen voor de aanval op Oekraïne

De oorlog met Oekraïne heeft vergaande economische gevolgen voor Rusland. Door onder meer de westerse sancties tegen het land werd in maart de grootste inkrimping van de Russische productieactiviteit in de afgelopen twee jaren opgetekend.

Nu Rusland de troepen in de steden rond Kiev aan het terugtrekken is, wordt het ook duidelijk wat de economische gevolgen zijn van de oorlog in Oekraïne voor het land van de dictator Vladimir Poetin. De Russische productieactiviteit is in maart fors ingekrompen. Het is geleden van mei 2020, de beginfase van coronapandemie, dat de nijverheid in Rusland zo snel is afgenomen. Dat meldde het persagentschap Reuters afgelopen vrijdag.

De inkoopmanagersindex (PMI) voor Rusland van S&P Global daalde van 48,6 in februari tot 44,1 in maart. Zodra dat cijfer onder de grens van 50 punten zakt, wordt er gesproken van een inkrimping. Economen van Goldman Sachs merkten vrijdag op dat de daling “breed gedragen was, met scherpe dalingen in verschillende componenten, waaronder de productie, nieuwe orders, en (vooral) nieuwe exportorders.”

Krimp Russische economie van 10 procent

Economen van Capital Economics voorspelden afgelopen woensdag in een rapport dat de westerse sancties het Russische bbp in 2022 waarschijnlijk met 12 procent zullen doen krimpen, terwijl de inflatie op jaarbasis naar verwachting meer dan 23 procent zal bedragen.

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) voorspelt een krimp van de Russische economie met 10 procent. Dat zou de diepste recessie van het land in bijna 30 jaar zijn. De Europese instelling gaat uit van een nulgroei in 2023, gevolgd door een langdurige periode van verwaarloosbare groei.

Ook Goldman Sachs verwacht een krimp van 10 procent in 2022, terwijl een prognose van de denktank Institute for International Finance een daling van 15 procent in het vooruitzicht stelt.

Er waren de jongste weken ook bezorgdheden over de mogelijkheid van Rusland om zijn schulden af te betalen. Het Oost-Europese land heeft een wanbetaling van enkele (dollar)obligaties alsnog kunnen vermijden. Rusland ondervindt door de westerse sancties veel moeilijkheden om zijn financiële verplichtingen na te komen. De westerse mogendheden hebben een groot deel van de 640 miljard dollar aan deviezenreserves van de Russische centrale bank bevroren.

Impact op Centraal- en Oost-Europa

“Voor een duurzamer herstel is waarschijnlijk een vredesakkoord nodig, dat nog ver weg lijkt. Ondertussen zullen de gevolgen van de oorlog in Centraal- en Oost-Europa (MOE) sterk voelbaar zijn”, merkt William Jackson, Chief Emerging Markets Economist bij Capital Economics, op in het rapport.

“De industrie zal worden getroffen door verstoringen in de bevoorradingsketens. De hogere inflatie zal wegen op de reële inkomens van de huishoudens en de consumentenuitgaven drukken. Wij verwachten dat de oorlog dit jaar 1,0-1,5 procentpunt van de groei in MOE zal afsnoepen”, vervolgt hij.

Daar komt nog eens bij dat veel westerse autoriteiten oproepen om meer sancties tegen Rusland te nemen. Afgelopen weekend zijn er namelijk beelden opgedoken van de wreedheden in Oekraïne. Op die beelden zien we onder meer lichamen van burgers in de straten. De foto’s en video’s werden gemaakt nadat Oekraïense troepen dorpen en steden in de buurt van Kiev opnieuw ingenomen hebben, na het vertrek van de Russische troepen.

Valdis Dombrovskis, Eurocommissaris voor Handel, heeft vandaag laten weten dat de Europese Commisssie extra sancties tegen Rusland voorbereidt. “Het is duidelijk dat wij als Europese Unie meer moeten doen om deze oorlog en deze wreedheden te stoppen”, zei hij tijdens een persconferentie.

(lb)

Meer