Een dorp in het noordoosten van Engeland maakt gebruik van (een beetje) waterstof om te koken en voor verwarming. Een belangrijke mijlpaal voor de Britten en hun inspanningen om een oplossing te vinden voor de opwarming van het klimaat.
Dit dorp in Engeland gebruikt al waterstof om huizen te verwarmen
Waarom is dit belangrijk?
Regeringen overal ter wereld moeten snel met milieuvriendelijke oplossingen komen voor alledaags gebruik. Volgens het laatste IPCC-rapport moet iedereen nu in actie schieten, willen we de ergste klimaatscenario's voorkomen. Waterstof kan een goede vervanger zijn voor aardgas, dat onderzoekt het Verenigd Koninkrijk momenteel.Sinds augustus wordt een mengsel van 20 procent waterstof en 80 procent aardgas door het openbare netwerk gepompt om 668 woningen, een school en enkele kleine bedrijven in Winlaton te bevoorraden. Winlaton is een dorp dat ongeveer 11 kilometer ten oosten van Newcastle ligt. Het project, HyDeploy genaamd, gebruikt voor de eerste keer ooit gemengde waterstof op het elektriciteitsnet van het Verenigd Koninkrijk (VK).
Waterstof stoot bij verbranding niets anders uit dan waterdamp, waardoor het een veel schoner alternatief is voor gas. Waterstof zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor het VK om te voldoen aan het plan om broeikasgassen te elimineren. Huizen en gebouwen verwarmen is vervuilend en goed voor een derde van alle CO2-uitstoot in het VK. Het gebruik van waterstof zou een snelle vermindering van die uitstoot kunnen betekenen.
“Het project zal informatie opbrengen over de mogelijkheden van het mengen van waterstof in het aardgasnetwerk in het Verenigd Koninkrijk. Het is een opstapje naar het koolstofvrij maken van verwarming,” zei Tim Harwood, hoofd programmamanagement bij Northern Gas Networks, een regionale pijpleidingbeheerder die betrokken is bij HyDeploy, tegen Bloomberg.
Winlaton is de tweede fase van het proefproject en loopt tot juni 2022. In de eerste fase maakten 100 woningen en ongeveer 30 commerciële gebouwen gebruik van een gesloten netwerk van gemengde waterstof. De Keele University in Engeland leidde het project gedurende 18 maanden, tot het eindigde in maart dit jaar. De Britse regering heeft nu een route uitgestippeld om tegen 2030 een eerste stad te hebben die voor 100 procent door waterstof verwarmd wordt.
Waterstof is voorlopig de duurste verwarmer
Energieanalisten verwachten dat de prijzen voor waterstoftechnologie zullen kelderen. Er zijn echter meer tests nodig om ervoor te zorgen dat waterstof op commerciële schaal levensvatbaar is. Verwarmingsketels op waterstof zullen huishoudens tijdens hun levensduur meer kosten dan warmtepompen, die elektriciteit gebruiken om warmte uit de lucht te halen, of de aardgasketels die de meeste huizen in het VK verwarmen, volgens BloombergNEF (BNEF).
Waterstofmengsels zijn een stap in de richting van volledige waterstofnetwerken, maar hebben een lage impact op de uitstoot. Een volumemengsel van 20 procent vermindert de CO2-uitstoot met slechts 7 procent, volgens BNEF. Voor hogere mengsels van waterstof moeten pijpleidingen en toestellen worden gemoderniseerd.
Toch heeft de regering in haar waterstofplan, dat vorige maand werd gepubliceerd, geprezen dat de brandstof van vitaal belang is. Zowel voor de Britse inspanningen inzake het klimaatakkoord als om de emissies terug te dringen. Er wordt in het plan van uitgegaan dat industriële processen in het komende decennium het merendeel van de vraag naar waterstof zullen uitmaken en niet verwarming.
Experts verwachten dat er voor de verwarming van woningen nog een aparte, meer gedetailleerde strategie zal aankomen. (mah)