Dit is de snelste drone ter wereld en hij redt levens

De Californische startup Zipline heeft naar eigen zeggen de snelste drone ter wereld ontwikkeld. Het gaat om een vliegtuigje dat een topsnelheid van 120 km/uur kan halen en bijna 160 kilometer kan afleggen in een enkele vlucht.

Sinds oktober 2016 zet Zipline drones in om in het Afrikaanse Rwanda bloed en medicijnen te bezorgen bij de lokale bevolking. Volgens Keller Rinaudo, de CEO van het bedrijf, zijn daarbij ruim 7.000 zakken bloed bezorgd en waren daar meer dan 4.000 vluchten voor nodig. Bij een derde van die vluchten werden levens gered.

Zipline’s drones bieden Rwandezen die buiten de hoofdstad Kigali wonen toegang tot hoognodig medisch hulpmateriaal. Het bedrijf staat naar eigen zeggen in voor 20% van alle bloedtoevoer buiten de hoofdstad.

Rinaudo heeft tevens plannen om zijn diensten naar Tanzania uit te gaan breiden. Ook in de VS wordt met zes staten onderhandeld over een mogelijke samenwerking. De Amerikaanse Federal Aviation Authority kondigde vorige maand in dat verband aan dat ‘commerciële leveringen per drone nu dichterbij zijn dan zelfs de meest fervente sceptici vermoeden’.

De nieuwe drone van Zipline moet de distributiecentra van het bedrijf toelaten het aantal leveringen in het Afrikaanse land op te voeren van 50 tot 500 per dag en zal 1,75 kilo aan vracht kunnen vervoeren. Ook is de tijd om een drone vertrekkensklaar te maken ondertussen gereduceerd van 10 tot amper 1 minuut. “In Rwanda wordt wel degelijk geschiedenis geschreven over wat mogelijk is,” aldus Rinaudo.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20