Tarieven energienet dalen in 2022 met ruim 100 euro voor Vlaams gezin

Een gemiddeld Vlaams gezin zal volgend jaar 105 euro minder moeten betalen voor zijn aansluiting op het elektriciteits- en aardgasnet. Dat meldt de Vlaamse energieregulator VREG woensdag.

De distributienettarieven dalen voor het vijfde jaar op rij. Het inkomen dat de Vlaamse distributienetbeheerders mogen ontvangen voor elektriciteit daalt met 20 procent, het toegelaten inkomen voor aardgas daalt met 6 procent.

  • Een gezin met een tweevoudige meter, een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh per jaar en een gemiddelde maandpiek van 4,26 kW betaalt gemiddeld 375 euro (inclusief btw) nettarieven in 2022. Dat is 87 euro of 19 procent minder dan dit jaar.
  • Ook de nettarieven voor aardgas dalen. Een gezin met een aardgasverbruik van 23.260 kWh per jaar betaalt in 2022 gemiddeld 288 euro (inclusief btw) of 18 euro minder.
  • Voor een gezin met een gemiddeld elektriciteits- en aardgasverbruik betekent dat een totale besparing van 105 euro. Ten opzichte van 2017 bedraagt de besparing 215 euro.

Een welgekomen mildering

De daling komt er op een moment dat de gas- en elektriciteitsprijzen de pan uit vliegen. Zo bleek dinsdag op basis van cijfers van de CREG nog dat de elektriciteitsfactuur voor een gemiddeld Vlaams gezin op een jaar tijd meer dan verdubbeld is, voor de gasfactuur gaat het zelfs bijna om een verdrievoudiging. En de gas- en elektriciteitsprijzen blijven ook nu nog records verbreken, terwijl de prijzen ook volgend jaar nog hoog dreigen te blijven.

De sterke daling van de kost voor de aansluiting op het elektriciteitsnet komt er dan ook door twee beslissingen van de regering om de elektriciteitsfactuur te verlichten.

  • Zo besliste de Vlaamse regering om volgend jaar 147 miljoen euro beschikbaar te maken om groenestroomcertificaten op te kopen en om die certificaten aan maximaal 450 euro op te kopen in plaats van 93 euro. Dat zorgt ervoor dat de distributienetbeheerders minder moeten uitgeven.
  • Daarnaast nam de federale regering een beslissing om onder meer de federale openbaredienstverplichtingen te hervormen naar een bijzondere accijns. Door met een vast bedrag in plaats van een percentage te werken, kan een prijsstijging beter onder controle gehouden worden.


De VREG herhaalt nog dat vanaf 1 juli 2022 nieuwe nettarieven ingevoerd worden voor elektriciteit. Naast grote bedrijven betalen ook gezinnen en kmo’s vanaf dan een capaciteitstarief.

Meer