Diplomatieke rel: Rusland stuurt Estse diplomaat het land uit

De spanning tussen Rusland en de Europese Unie blijft oplopen. Het Kremlin heeft een Estse diplomaat in Sint-Petersburg die verdacht wordt van spionage het land uitgezet. In april zette Rusland ook al ambassadeurs uit verschillende westerse landen, waaronder Estland, het land uit.

Waarom is dit belangrijk?

De bal ging aan het rollen toen Tsjechië in april tientallen Russische diplomaten uitzette wegens verdenking van betrokkenheid bij een spionagezaak. Uit solidariteit volgden Estland, Litouwen, Letland en Slowakije. Moskou reageerde door hetzelfde te doen. Maar de diplomatieke rel tussen Rusland en verschillende Europese landen wil maar niet wegebben.

De Russische geheime dienst FSB kondigde dinsdag aan dat het Mart Latte, een Estse diplomaat in Sint-Petersburg, had aangehouden nadat hij “op heterdaad betrapt” was bij het ontvangen van geheime documenten van een Russische burger. Volgens Estland gaat het om een “valstrik” die door Rusland was opgezet om hem ten onrechte voor spionage te beschuldigen.

Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei woensdag in een verklaring dat Latte tot “persona non grata” was verklaard en dat hij het land binnen 48 uur moest verlaten. Ze voegde eraan toe dat Moskou “een krachtig protest” had ingediend bij de Estse ambassade in Rusland tegen de “spionageactiviteiten” van Latte.

“Uiterst cynisch”

De woordvoerster van het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken, Aari Lemmik, vertelde aan Agence France Presse dat de FSB Latte had beschuldigd van het “stelen van gevoelig materiaal”. Ze noemde de aanklacht “volledig ongegrond” en beschreef zijn arrestatie als “een provocatie door de Russische autoriteiten”.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het officiële standpunt van Tallinn “uiterst cynisch aangezien er onweerlegbaar bewijs is voor de illegale activiteiten van deze Estse ‘diplomaat’”.

Oekraïense diplomaat

In april meldde het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken ook al dat de FSB in Sint-Petersburg kort een Oekraïense diplomaat had aangehouden. De Russische geheime dienst nam toen de diplomaat Oleksandr Sosoniuk in hechtenis toen hij tijdens een ontmoeting met een Russische burger zou geprobeerd hebben om geheime informatie uit Russische wetshandhavingsdatabanken te verkrijgen. (lb)

Lees ook: Spionageschandaal in Italië: twee Russische diplomaten land uitgezet

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20