Diplomatieke ontmoeting tussen de VS en China in Peking liep uit op een krachtmeting

Maandag had Wendy Sherman, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, een ontmoeting met haar Chinese ambtgenoot Xie Feng in Tianjin, een stad die grenst aan Peking. Dit eerste bezoek aan China van een hoge diplomaat van de VS onder leiding van Joe Biden is helemaal niet goed verlopen. Feng was duidelijk: China is nog steeds boos.

Het bezoek van Sherman aan Peking was bedoeld om de betrekkingen tussen de twee landen, die ernstig zijn aangetast onder het bewind van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, nieuw leven in te blazen. Mensenrechten, cyberveiligheid, technologie: de twistpunten zijn talrijk.

Volgens Chinese functionarissen heeft de top de relaties niet warmer gemaakt, integendeel. Feng maakte duidelijk dat China niet van plan was de eerste stap te zetten. Men zou zelfs kunnen zeggen dat hij zijn rekening met Washington heeft vereffend.

China roept VS op “gevaarlijk beleid te wijzigen”

Volgens een verklaring van de Chinese diplomatie heeft Feng tegen Sherman gezegd dat de Verenigde Staten als enige verantwoordelijk zijn voor de verslechtering van de relatie tussen de twee landen. Feng zei ook dat volgens hem de start van Joe Bidens ambtstermijn niet veel constructiever is geweest. Hij is van mening dat Washington Peking “demoniseert” en het als een “denkbeeldige vijand” beschouwt.

De Chinese diplomaat zei dat de bilaterale betrekkingen zich in een “impasse” bevonden en riep de VS op hun “zeer misplaatste mentaliteit en gevaarlijke beleid” te veranderen.

Feng zei ook dat China naar een gemeenschappelijke basis wil zoeken en de verschillen opzij wil zetten… wat volgens hem een groot verschil met de aanpak van de VS onderstreept.

De regering-Biden heeft gezegd dat zij zal samenwerken op bepaalde gebieden, zoals het klimaat, maar dat zij China zal confronteren op andere terreinen, zoals de mensenrechten. Waar de VS de relatie omschrijft als “confrontatie, concurrentie en samenwerking”, zag Feng in plaats daarvan “een de facto nadruk op confrontatie, terwijl samenwerking slechts opportunisme is en concurrentie een valstrik”.

Op weg naar een top tussen Joe Biden en Xi Jinping

Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, gaf afgelopen zaterdag in een interview met de Chinese televisiezender Phoenix al aan dat de toon zeer scherp ging zijn tijdens de besprekingen.

“China zal nooit een land accepteren dat beweert superieur te zijn aan anderen. Als de VS niet geleerd hebben andere landen gelijk te behandelen, hebben China en de internationale gemeenschap de verantwoordelijkheid de VS te helpen dit wel te doen”, zei hij.

Yi had ook de gelegenheid om met Sherman te spreken. De inhoud van hun gesprek werd niet onthuld, maar men kan zich voorstellen dat het gelijkaardig was aan die met Feng.

De VS hebben van hun kant nog niet uitgelegd wat zij van de top hebben opgestoken. Tegelijkertijd lijkt het erop dat een ontmoeting tussen Joe Biden en Xi Jinping steeds dichterbij komt. Het zou kunnen plaatsvinden in de marge van de G20-top, die eind oktober in Rome zal worden gehouden.

Ter herinnering: de eerste diplomatieke topontmoeting tussen de VS en China in het tijdperk Biden vond afgelopen maart plaats in Anchorage (Alaska). Aan de Amerikaanse zijde waren minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan aanwezig, en aan Chinese zijde minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en de ervaren Chinese diplomaat Yang Jiechi.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Lees meer...
Markten