Digitale munt Libra neemt afstand van Facebook

Een hoge directeur van de Libra Association, de stichting achter Facebooks digitale munt, gaf woensdag tekst en uitleg aan de Belgische fintechwereld. Maar niet een keer vermeldde hij Facebook.

Facebook presenteerde in juni zijn ambitieuze plannen voor de digitale munt Libra. Maar het project kreeg de voorbije maanden veel kritiek van politici en toezichthouders. Zij vreesden onder meer voor een te grote dominantie van het sociale netwerk. Een snelle lancering lijkt ver weg.

Enkele grote partnerbedrijven van het eerste uur, zoals Paypal, Visa en MasterCard, haakten af. Zij stapten uit de Libra Association, de stichting in Genève (Zwitserland) die als juridische thuishaven fungeert voor de digitale munt. Sommige Amerikaanse politici vinden overigens dat de Libra niet in Zwitserland, maar in de VS gebaseerd moet zijn.

‘Open systeem’

Julien Le Goc, een voormalige Amerikaanse bankentoezichthouder die recent aangesteld werd als directeur beleid bij de Libra Association, kwam woensdag op de Digital Finance Summit nabij Brussel tekst en uitleg geven. Zijn speech gaf belangrijke indicaties van welke lijn Libra en Facebook willen aanhouden in het publieke debat.

Le Goc herhaalde de gekende uitleg van Mark Zuckerberg. De Facebookbaas noemt de Libra de geschikte technologie om de circa 3 miljard mensen te helpen die geen of slechts beperkte toegang hebben tot bankdiensten. ‘De helft van die ‘underbanked’ beschikt wel over een smartphone’, zegt Le Goc.

De toplobbyist beklemtoonde dat Libra ‘een open systeem is dat de concurrentie bevordert’ en wees erop dat software-ontwikkelaars al tien verschillende digitale portefeuilles ontwikkeld hebben voor Libra. ‘Wij opereren niet in de retailsfeer, maar op groothandelsniveau.’

De impliciete boodschap van het Libra-kamp: politici en concurrentiewaakhonden hoeven zich geen zorgen te maken over een te grote macht van Facebook en zijn digitale portefeuille Callibra. Le Goc slaagde er overigens in om Facebook niet een keer te vernoemen tijdens zijn presentatie.

Libra vormt geen concurrentie voor de banken en vervangt ook niet de klassieke munten. Het is een supplementaire dienst.

Julien Le Goc (Libra Association)

Le Goc: ‘We willen het internet van betalingen zijn. Niets meer, niets minder. We zijn geen concurrenten voor de banken. Libra vervangt ook niet de klassieke munten. Het is een supplementaire dienst.’

Hij gaf ook aan dat Libra lang niet de enige ‘stablecoin’ (een digitale munt gewaarborgd door klassiek geld) is die in de steigers staat. Hij verwees naar de plannen van de Chinese centrale bank en naar de crypto-token Gram van het sociale netwerk Telegram. ‘En zelfs centrale banken hebben zich in digitale munten verdiept.’

Of hoe Libra er alles aan doet om niet het etiket ‘bijna-monopolie’ opgekleefd te krijgen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.