Key takeaways
- Slechts 60 procent van de senioren tussen 75 en 89 jaar gebruikt het internet, tegenover 96 procent van de bevolking tussen 16 en 74 jaar.
- De genderkloof is uitgesproken bij senioren: 69 procent van de mannen tussen 75 en 89 jaar gebruikt het internet, terwijl slechts 52 procent van de vrouwen dat doet.
- Online bankieren wordt door 46 procent gebruikt, videobellen of bellen via internet door 34 procent en sociale media worden door 19 procent van de senioren gebruikt.
De allereerste studie over het internetgebruik door senioren tussen 75 en 89 jaar in België heeft een aanzienlijke digitale kloof aan het licht gebracht. De enquête, afgelopen jaar uitgevoerd door Statbel, het Belgische bureau voor de statistiek, toonde aan dat 35 procent van de personen in deze leeftijdsgroep nog nooit toegang heeft gehad tot het internet. Nog eens 5 procent heeft het internet al meer dan drie maanden niet gebruikt.
Dit betekent dat slechts 60 procent van de senioren tussen 75 en 89 jaar internet gebruikt, tegenover 96 procent van de bevolking tussen 16 en 74 jaar. De genderkloof is ook meer uitgesproken bij senioren: 69 procent van de mannen in de leeftijdsgroep 75-89 maakt gebruik van het internet, terwijl slechts 52 procent van de vrouwen dat doet. De percentages voor de bredere bevolking variëren daarentegen van 97 procent voor mannen tot 95 procent voor vrouwen: er is dus geen algemene genderkloof.
Online activiteiten onder senioren
Online activiteiten variëren ook onder senioren. Online bankieren wordt door 46 procent gebruikt en 34 procent doet aan videogesprekken of telefoongesprekken via het internet. Een kwart van de senioren gebruikt instant messaging, terwijl 19 procent sociale media gebruikt en 16 procent aan e-commerce doet.
Van de personen tussen 16 en 74 jaar blijft het percentage dat online aankopen doet stabiel op 66 procent. De aanzienlijke online uitgaven nemen echter af: slechts 11 procent van de consumenten heeft in het afgelopen kwartaal meer dan 1000 euro uitgegeven, vergeleken met 14 procent in het jaar daarvoor.
Afgedankte elektronische apparaten
Als het gaat om afgedankte elektronische apparaten, blijft een aanzienlijk deel ongebruikt en thuis opgeslagen. 55 procent van de oude mobiele telefoons (smartphones of GSM’s) en 39 procent van de ongebruikte tablets worden thuis bewaard. Zelfs 18 procent van de ongebruikte desktopcomputers belandt, ondanks het feit dat ze meer ruimte innemen, in de opslagruimte thuis. Hoewel de meeste afgedankte apparaten uiteindelijk terechtkomen bij e-waste inzameling of recycling, is er een lichte daling in milieuvriendelijke verwijderingspraktijken. In 2022 belandde slechts 12 procent van deze apparaten bij het reguliere afval, vergeleken met 16 procent dit jaar.
Slimme apparaten en energiebeheer
Het gebruik van slimme apparaten is de afgelopen vier jaar bijna verdubbeld. Het gebruik van toepassingen voor energiebeheer steeg van 10 procent in 2020 naar 18 procent in 2024, en beveiligingssystemen voor woningen stegen van 12 procent naar 17 procent. Virtuele assistenten zoals Alexa van Amazon worden nu door 12 procent van de huishoudens gebruikt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!