Key takeaways
- De Europese Centrale Bank benadrukt het belang van de ontwikkeling van een uniform betalingssysteem binnen de 20 lidstaten van de eurozone.
- Een concreet tijdschema voor de invoering van de digitale euro blijft onzeker, afhankelijk van de voortgang van de wetgeving in Brussel.
- De voorgestelde digitale euro is bedoeld als alternatieve betaalmethode voor consumenten en bedrijven, waarbij winkeliers hun banken concurrerende vergoedingen betalen voor het accepteren van digitale eurobetalingen.
Het Digitale Euro Initiatief van de Europese Centrale Bank
De Europese Centrale Bank (ECB) benadrukt dat het belangrijk is om het momentum in de ontwikkeling van de digitale euro vast te houden om te voorkomen dat we achterop raken bij internationale concurrenten en om een uniform betalingssysteem binnen de 20 lidstaten van de eurozone tot stand te brengen. Evelien Witlox, projectdirecteur voor de digitale euro bij de ECB, wijst op de huidige versnippering van betaaloplossingen in Europa, waarbij velen vertrouwen op niet-Europese aanbieders zoals Visa en Mastercard. Dit meldt Euronews.
Fragmentatie en wereldwijde concurrentie aanpakken
Witlox wijst erop dat het ontbreken van een pan-Europese digitale betaaloplossing, in combinatie met het dalende gebruik van contant geld en de toenemende populariteit van cryptocurrencies, een Europees CBDC noodzakelijk maakt. De ECB is in 2021 een project gestart om de uitgifte van een eigen digitale munt te onderzoeken. De wetgevende vooruitgang binnen de EU verloopt echter traag.
Tijdlijn en onzekerheid over implementatie
Witlox erkent de noodzaak van zorgvuldige voorbereiding, maar benadrukt dat het dringend noodzakelijk is om gelijke tred te houden met de wereldwijde ontwikkelingen, aangezien andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en China ook CBDC’s onderzoeken. Ze benadrukt de positie van Europa in de voorhoede van de ontwikkeling van CBDC’s en het belang van het vormgeven van het toekomstige ontwerp ervan. Een concreet tijdschema voor de invoering van de digitale euro blijft onzeker, afhankelijk van de voortgang van de wetgeving in Brussel.
Consumentenreacties en functies
De voorgestelde digitale euro is bedoeld als alternatieve betaalmethode voor consumenten en bedrijven, maar de reacties zijn gemengd. Consumentengroepen geven prioriteit aan financiële inclusie en privacy, terwijl Europese banken zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen voor bankdeposito’s, infrastructuurkosten en het lanceringsproces.
Financiële inclusie en toegankelijkheid
De ECB benadrukt dat de digitale euro niet zal functioneren als een spaarinstrument, wat betekent dat deposito’s geen rente opleveren en dat er een nog nader te bepalen houdbaarheidslimiet zal gelden. De projectdirecteur verduidelijkt dat banken en niet-banken een cruciale rol zullen spelen bij de invoering van de digitale euro, waarbij winkeliers hun banken concurrerende vergoedingen betalen voor het accepteren van digitale eurobetalingen. Om de toegankelijkheid te waarborgen, zal de ECB sommige kosten op zich nemen, zodat burgers gratis gebruik kunnen maken van de digitale euro.
Zorgen en maatregelen op het gebied van privacy
Privacykwesties worden aangepakt via tussenpersonen zoals banken en betalingsdienstaanbieders die standaardcontroles ondergaan, waaronder fraudepreventie en antiwitwasmaatregelen. Een offline versie van de digitale euro biedt meer privacy en lijkt op contante transacties, terwijl de antiwitwasregelgeving wordt nageleefd met een aparte bezitslimiet.
Wettelijke bepalingen en toegankelijkheid
De voorgestelde wetgeving bevat ook bepalingen voor financiële inclusie, met een fysieke kaart, offline functionaliteit en instellingen zoals postkantoren om gebruikers te helpen bij het openen van rekeningen en het gebruik van de digitale euro.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!