“Diamonds are forever”: Zelensky slaat in het parlement de nagel op de kop

Ook het Belgische parlement heeft de Oekraïense president verwelkomd. En zoals altijd wees Zelensky op zowel de verdiensten als de gebreken van het land dat hem ontving. In negatieve zin verwees hij onder meer naar de activiteit in de haven van Antwerpen, en de Russische diamanten die naar ons land worden doorgevoerd. Maar diamanten zijn vooralsnog eeuwig: zij staan niet op de sanctielijst en zullen ook van sancties gevrijwaard blijven.

In een kaki hemd en op plechtige toon sprak Volodymyr Zelensky zowel verwijten als dankbetuigingen uit, terwijl hij zoals zo vaak de harten beroerde. Hier werd niet verwezen naar 11 september of Verdun, maar naar de slag om Ieper, die plaatsvond van 22 april tot 24 mei 1915 en waarbij honderdduizenden doden vielen. “België heeft vreselijke veldslagen gekend, zoals de Slag om Ieper. Wat er in Marioepol gebeurt is misschien nog erger. Het is waarschijnlijk een van de gruwelijkste plaatsen in Europa, het is de hel op aarde.”

Aanval op diamantindustrie

De stad wordt al enkele weken belegerd en gebombardeerd door Russische troepen. Humanitaire corridors kunnen maar met moeite georganiseerd worden. Duizenden doden later heeft Rusland een staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd afgekondigd.

In een videoconferentie met de Belgische parlementsleden bedankte de Oekraïense president België voor zijn militaire hulp, “een van de eersten om in actie te komen”, en voor de opvang van tienduizenden vluchtelingen.

Maar de lof stopte daar. Zelenski viel de diamantindustrie aan, waarvan een van de zenuwcentra natuurlijk Antwerpen is. “Vrede is waardevoller dan diamanten en dan akkoorden met de Russen, dan Russische schepen in de havens, dan Russische olie en gas.”

Terwijl het intussen bekend is dat afhankelijkheid van Russische energie voor België en Europa een grote irritatie is, is de diamantsector (en de invoer van Russische diamanten) vaak onopgemerkt gebleven. Niettemin blijft deze branche op volle toeren draaien, en wordt ze niet geraakt door westerse sancties.

Geen boycot

Premier Alexander De Croo verwelkomde en feliciteerde zijn Oekraïense ambtgenoot langdurig. Maar hij kon geen garanties geven over sancties voor de diamantsector en stelde de kwestie niet aan de orde in zijn toespraak. De liberaal herinnerde er vervolgens aan dat een boycot van Russische diamanten de diamanthub alleen maar naar elders (de Golfstaten bijvoorbeeld) zou verplaatsen.

Voorts herinnerde de premier eraan dat sancties op Europees niveau worden genomen.

De Croo kon evenmin iets beloven over de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie; hij sprak van “een lang en veeleisend proces”. De eerste minister verklaarde niettemin dat nieuwe militaire hulp van België naar Oekraïne zou worden gestuurd.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20