Er komt niet meteen een boycot voor Russische diamanten in Antwerpen

Al dagen is het wat onrustig over de diamantsector in België: die zou straks ook in het vizier kunnen komen, als er nog bijkomende sancties tegen Rusland genomen worden. Een pak ruwe diamant die in Antwerpen verwerkt wordt, komt uit dat oorlogvoerend land.

  • Daarbij bleef De Morgen onderstrepen dat België zou gelobbyd hebben om die sector te vrijwaren, tot irritatie van de Zestien. “Ons land heeft nooit maatregelen met betrekking tot diamant tegengehouden. Ik wil dit formeel ontkennen. We hebben ons als land daar nooit tegen verzet. Als de EU-commissie dat voorstelt, gaan we ons daar nooit tegen verzetten”, zo stelde De Croo vanmorgen op Radio 1.
  • Eerder was ook N-VA wat onder druk gekomen, omdat het Russische staatsbedrijf Alrosa ontvangen werd door Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die Alrosa zou de Russische oorlog financieren, net als bijvoorbeeld Gazprom, de energiereus. Maar ook De Wever gaf aan dat wat hem betreft sancties kunnen voor Russische diamant, “als iedereen die neemt”.
  • Vooruit en Groen zouden binnen Vivaldi aandringen op sancties voor de diamantsector, maar de premier temperde dat enthousiasme: “Als er maatregelen komen, dan alleen als alle EU landen en ook de VS en de UK die nemen. Het moeten maatregelen zijn die Rusland veel harder raken dan dat ze ons raken.”
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20