Diamantsector belooft blinkende resultaten voor Oudjaar

De diamantsector recht de rug na enkele ronduit deprimerende maanden. Na affreuze verkoopresultaten tijdens de quarantaine, komt de eindejaarsperiode in zicht en die ziet er naar vanouds goed uit.

Net zoals de reissector beleefde de diamantsector 2020 als een annus horribilis. De mijnen gingen dicht, de juweliers gingen dicht, de slijpers gingen dicht. De Beers verkocht wel diamanten maar moest, nooit eerder gezien, de prijs verlagen.

Verkoop op slot

Daarnaast zat de verkoop zelf ook op slot. Tijdens de veilingen die De Beers organiseerde, moest er uitstel van verkoop worden beloofd. Daarnaast was de verkoop zelf eerder klein. De omzet van de grote diamantairs is dan ook gekelderd.

Maar nu zitten de cijfers opnieuw in de lift. Volgens analisten is dat niet onverwacht. Wie normaal geld gooit naar een uitgebreid eindejaarsfeestje, of iets te vieren heeft, kan niet terecht op de normale plekken. Zeker voor mijlpalen zoals huwelijksverjaardagen, trouwfeesten en verlovingen moeten juweliers concurreren met reisagenten.

Diamanten versus reizen

Dat is nu niet het geval, met groeten van het coronavirus. Zelfs als de reissector nu zeer voorzichtig opnieuw zou opstarten, rollen er nieuwe coronagolven over het Europees continent. Het einde van quarantaines en lockdowns is dus zeker nog niet in zicht.

Met als gevolg dat mensen gelegenheden als Kerstmis extra mooi willen vieren. Bijvoorbeeld met een extra mooi juweel en dat betekent een mooie extra verkoop voor de diamantairs.

Het feestseizoen voor de sector loopt van Divali, een Indische feestdag op 4 november, tot Chinees Nieuwjaar in januari. Dat betekent dat de sector nog enkele topweken voor de boeg heeft. Hopelijk voldoende om de schade van de coronacrisis te helen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20