Deze markttrend wijst op een zwakke zomer voor beleggers

De meeste beursindexen noteren sinds de start van dit jaar met dubbele cijfers in het groen. De toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit voor beleggers. Toch waarschuwt Lindsey Bell, hoofdstrateeg investeringen van het handelsplatform Ally Invest, voor zwakke beursprestaties tijdens de zomer.

Waarom is dit belangrijk?

'Sell in May and go away, but remember to come back in September', is een zeer bekende beurswijsheid. Dat wordt gezegd omdat de beurzen doorgaans slechter presteren tijdens de zomermaanden dan tijdens de rest van het jaar. De stelling van Bell lijkt dit dan ook te bevestigen.

Sinds de start van 2020 noteert de S&P500 ruim 16 procent in de plus. De Nasdaq en de Dow Jones zijn sinds de eerste handelsdag van het jaar 14 procent hoger geschoten. Ook in onze contreien hebben de beurzen al een mooie eerste jaarhelft achter de rug. De Bel20 is gedurende die periode 12 procent hoger geschoten en de Eurostoxx50 deed er 14 procent bij.

Teleurstellende derde kwartaal

Als de beurzen dit tempo kunnen aanhouden, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de beleggers. Bell waarschuwt dat de kans groot is dat het derde kwartaal wel eens zou kunnen teleurstellen. Volgens haar is dat kwartaal gewoonlijk de zwakste periode van het jaar, met een gemiddelde stijging van 0,7 procent sinds 1950.

In een interview met CNBC zei ze wel dat beleggers zich niet te veel zorgen moeten maken. “Het vierde kwartaal is waar je meestal de heropleving ziet”, klonk het.

Volgens Bell kan het monetaire beleid van de Federal Reserve op korte termijn de grootste impact op de aandelenmarkten hebben. “Beleggers zijn op hun hoede. Ze zijn een beetje nerveus geworden over dit onderwerp in het algemeen”, zei ze. “Wat we hebben gezien is dat het verhogen van de rente door de Fed heeft bijgedragen tot een piek in de aandelenmarkt gedurende verschillende perioden.”

Verstrakking monetair beleid

“De piek in de aandelenmarkt gebeurt meestal niet wanneer de Fed begint met haar renteverstrakking”, aldus Bell. “Je moet je niet al te veel zorgen maken dat de Fed binnenkort op de rem gaat staan. We mogen waarschijnlijk volgend jaar of het daaropvolgende jaar wel een verstrakking van het beleid verwachten.”

Na de jongste rentevergadering heeft Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, gezegd dat een eerste renteverhoging voor 2023 zal zijn. Sommige Fed-bestuurders, waaronder James Bullard, sluiten niet uit dat dat al in 2022 het geval kan zijn. (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20