Deze landen hebben de beste en slechtste cybersecurity

Pexels

Als u bang bent voor uw online veiligheid, dan is Denemarken een land om in het oog te houden. De Denen scoren namelijk sterk op het vlak van cybersecurity.

Elk jaar stelt gespecialiseerde website Comparitech een ranking op met landen die het goed en slecht doen op vlak van cybersecurity. Bovenaan de lijst staat Denemarken, helemaal onderaan bengelt Algerije.

Parameters

Comparitech zette zeven parameters uit voor de vergelijking. Zo keken ze naar het laagste percentage van mobiele malware-gevallen (Finland scoort het best). Ook het laagste aantal aanvallen met financiële malware krijgt een eigen categorie (Denemarken, Ierland en Zweden met 0.1 procent van het aantal gebruikers). Het aantal malware-infecties op computers bekijkt Comparitech ook (Denemarken, 3,15 procent).

Daarnaast vergelijkt de site ook nog het percentage telecom-aanvallen, het aantal aanvallen door cryptominers en het aantal cyber-aanvallen in het algemeen. Er wordt ook gekeken naar welk land de beste wetgeving voor cybersecurity heeft.

België

België staat op de 24ste plaats, dat is geen slechte score. Ons land maakt wel een sprongetje naar voor ten opzichte van vorig jaar. Toch valt het op dat onze buurlanden het een stuk beter doen. Duitsland, dat de cybersecuritywetten recent een update heeft gegeven, staat op de derde plaats. Frankrijk staat op de negende plek en Nederland landt nog net binnen de top tien.

België scoort vooral slecht op vlak van geïnfecteerde computers. Tot tien procent van de Belgische computers en laptops heeft malware staan, concludeert Comparitech. Ter vergelijking: in Duitsland is dat nauwelijks 3 procent. Bij rode lantaarn Algerije is dat 20 procent.