Deze ijzersterke kartonnen fiets kost niet eens 10 euro

De oorspronkelijke fiets was uit hout vervaardigd. Nieuwere fietsenfabrikanten gebruiken staal, aluminium en koolstofvezel om hun tweewielers te produceren. De Israëlische amateurwielrenner Izhar Gafni gebruikt nog een ander materiaal: karton. Volgens The Economist zijn diens fietsen ijzersterk, waterdicht en spotgoedkoop.

Gafni gebruikt gerecycleerd papier om karton van hoge kwaliteit te maken en versterkt het vervolgens door het verscheidene malen te vouwen. Dan brengt hij een zelfgemaakt, verstijvend kunsthars aan en snijdt hij het karton in de juiste vorm. Hij werkt het ten slotte af met een tweede kunstharslaag en lak.

Hij gebruikt dit karton voor het chassis, de wielen, het stuur en het zadel. De banden en de ketting zijn gemaakt van gerecycleerde autobanden en de pedalen van gerecycleerd plastic.

De toekomst lacht Gafni toe: de kartonnen fiets kost niet eens 10 euro, weegt amper 9 kilo en kan een lichaamsgewicht van 220 kilo torsen. Niet enkel in armere regio’s zal de interesse groot zijn, ook in grootsteden waar elke dag opnieuw tientallen fietsen worden gestolen. Want eens een fiets goedkoper wordt dan het slot om hem te beveiligen, zal het niet langer de moeite lonen om hem te stelen.

Meer