Deze grafiek van Deutsche Bank zou alle alarmbellen moeten doen afgaan

Speculatie omtrent de toekomst van Deutsche Bank en de mogelijke impact op de bankenindustrie, mocht ze in de problemen komen, zijn de voorbije dagen niet meer uit het nieuws geweest. 

Groter probleem dan Italië?

Zo besliste de Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) vorige week om de Amerikaanse tak van Deutsche Bank op de lijst van ‘probleembanken’ te zetten. Ook kredietbeoordelaar S&P verlaagde vorige week de rating van Deutsche Bank van A- naar BBB+. Volgens S&P blijven de problemen van Deutsche Bank ernstiger dan gedacht, al wordt benadrukt dat Deutsche Bank een robuuste financiële buffer heeft. Sommigen zien in de Deutsche Bank een groter probleem dan Italië.

De zwarte zwaan

Hoewel de bank grote inspanningen doet om herstructureringen door te voeren, vrezen sommigen nog altijd dat DB wel degelijk de ‘zwarte zwaan’ is die de bankenwereld kan doen ontsporen.

Een ‘zwarte zwaan’ is een term die voor het eerst werd gebruikt door Nassim Nicholas Taleb, een Amerikaans auteur, wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar van Libanese afkomst.

Een Black Swan of ‘zwarte zwaan’ moet volgens hem aan drie criteria voldoen: ze is onvoorspelbaar, ze creëert een geweldig impact en nadat de voorspelling is uitgekomen zal er een uitleg aan worden gekoppeld die de voorspelling minder uitzonderlijk maakt dan ze in werkelijkheid was. 

Volgens de Global Macro Monitor is Deutsche Bank wel degelijk een ‘macro zwaan’, met een  beurskapitalisering van 20,3 miljard euro voor een balanstotaal van 1.480 miljard euro of een ratio van 1,38%. Ter vergelijking: de Amerikaanse bank JP Morgan heeft een beurskapitalisering van 360 miljard dollar voor een handelsbalans van 2.610 miljard of een ratio van 13,8%

Het aandeel Deutsche Bank noteert ondertussen al 40% lager dan in januari. De bank noteert nu 90% onder haar hoogste koers ooit (2007) en is nu minder waard dan pakweg KBC of zelfs Twitter.

Hier is de Lehman Brothers Bank weer

Maar het is deze grafiek die tot nadenken dwingt en de vergelijking met Lehman Brothers dringt zich op.  Lehman ging tien jaar geleden failliet en ontketende daarmee de grootste financiële crisis sinds de jaren dertig van de voorbije eeuw.

Volgens investeringsadviseur Peter Schiff van Euro Pacific Capital mag Deutsche Bank dan al de gevaarlijkste bank ter wereld zijn, ze is slechts een schakel in een ketting van de globale financiële problematiek. 

Volgens Schiff liggen banken al jaren aan het infuus van lage rentevoeten en eens die rente omhoog gaat is het ‘game over’, omdat die de waarde van de leningen en de garanties zullen vernietigen. Schiff:

“Al die banken die in 2008 ‘too big to fail’ waren, zijn vandaag nog groter. Ook de Fed zal de banken niet meer kunnen redden, want  als ze dat doet gaat de dollar er aan. Daar ben ik van overtuigd. De volgende crisis wordt de laatste, want dan hebben we een dollarcrisis en een schuldencrisis, met dat verschil dat het niet een Europese, maar een Amerikaanse schuldencrisis zal zijn. Dan zal niemand nog Amerikaans staatspapier willen en Amerikaanse dollars evenmin.”

Meer