Deze elektriciteitscentrale verwarmt New York, en minet haar eigen bitcoins

Een gascentrale in de staat New York heeft een interessante bijverdienste gevonden. Ze gebruikt de overbodige elektriciteit die ze produceert om elke dag 50.000 dollar aan bitcoins te genereren.

Atlas Holding LLC, het bedrijf dat de centrale uitbaat, heeft zo’n 7.000 ‘crypto mining machines’ geïnstalleerd. Dat zijn krachtige computerservers die rekenkracht ter beschikking stellen aan het publiek om bitcointransacties te verrichten. De beloning voor die dienst zijn bitcoins. ‘Minen’ heet dat, en het is hoe de virtuele munt wordt gegenereerd. Ook particulieren kunnen bitcoins minen.

Het proces vereist echter zeer veel elektriciteit. Miners wereldwijd zijn constant op zoek naar goedkope elektriciteit. Daardoor ziet u vaak mining-apparatuur in de buurt van waterkrachtcentrales. De centrale van Atlas Holding gebruikt voor de bitcoins enkel zogenaamde ‘restelektriciteit’. Die wordt ter plaatse wordt geproduceerd, maar nooit op het net gestuurd.

De bitcoinservers verbruiken ongeveer 15 megawatt van de 115 megawatt dat de centrale dagelijks produceert. Ze was aanvankelijk gebouwd als een kolencentrale in 1973, maar werd doorheen de jaren omgebouwd tot een gascentrale. Vroeger werd ze enkel opgestart tijdens piekmomenten in de energievraag, meestal in de winter dus. Vandaag produceert ze het jaar door elektriciteit, en dus ook bitcoins.

‘Het maakt onze marktpositie veel comfortabeler’, zegt Tim Rainey, financieel directeur van het bedrijf, aan persagentschap Bloomberg. ‘Door deze nevenactiviteit zijn we in staat om geld te verdienen als het slecht gaat op de energiemarkt. Zo kunnen we onverwachte prijsschommelingen beter opvangen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20