Deze slaaptest leert u of u voldoende nachtrust hebt

Op YouTube staat een video van de populaire Britse psycholoog Richard Wiseman, waarmee mensen op eenvoudige wijze kunnen controleren of ze al dan niet een slaapprobleem hebben.

Wiseman, die bekend is van z’n boek ’59 seconden’, baseerde z’n video op een fenomeen dat wil dat mensen die een ernstig slaaptekort hebben overdag vaak gedurende korte momenten in slaap zullen vallen zonder dat ze dat zelf doorhebben.

Die micro-slaapjes kunnen niet enkel hinderlijk zijn, in het verkeer bijvoorbeeld worden ze ronduit gevaarlijk. Doordat die micro-slaapjes meestal onbewust gebeuren, weten mensen vaak niet dat ze een slaapprobleem hebben. Wiseman bedacht daar nu een handige test voor.

De slaaptest geeft een mogelijk slaaptekort aan

In een video die de psychologieprofessor op YouTube postte gebeurt op het eerste zich weinig bijzonders. Behalve dan dat de beelden die de kijker ziet soms worden afgewisseld met korte fragmenten die niet overeenstemmen met de voorafgaande beelden. Zo zien kijkers bijvoorbeeld een gele bus die gedurende enkele seconden groen wordt. Als kijkers deze veranderingen niet of onvoldoende opmerken dan is dat volgens Wiseman een duidelijke aanwijzing van een mogelijk slaaptekort.

Volwassene heeft tussen zeven en acht uur slaap per nacht nodig

Een volwassen persoon heeft tussen zeven en acht uur slaap per nacht nodig. Indien geen voldoende nachtrust kan worden gegarandeerd, dreigen belangrijke cognitieve consequenties. Dat bleek recent nog uit een studie van wetenschappers bij het Brain and Mind Institute aan de University of Western Ontario, gebaseerd op een onderzoek bij meer dan tienduizend personen uit honderdvijftig landen.

Voorgeprogrammeerd

Of de theorie van Wiseman in de praktijk echt werkt valt nog af te wachten. Mensen zijn volgens psychologen immers ook voorgeprogrammeerd om te zien wat ze verwachten. Daarom zien ze niet altijd wat er daadwerkelijk te zien is. Zo toonden Harvard-wetenschappers in een beroemd experiment aan dat veel kijkers van een honkbalwedstrijd zelfs niets opmerkten dat er plots een gorilla over het veld liep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20