Deze Democraat kan volgens peiling Trump verslaan in Amerikaanse presidentsverkiezingen

Als de Democraten in november Donald Trump willen verslaan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen doen ze er best aan om Michelle Obama te overtuigen om Joe Biden te vervangen als hun kandidaat. Dat blijkt uit een peiling die naging hoe goed andere veelgehoorde namen zouden scoren in deze verkiezing.

De context: Het is in de Verenigde Staten – en dan vooral binnen de Democratische partij – zeer onrustig rond Joe Biden. De 81-jarige zittende president maakte tijdens het recente debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump een zeer verwarde indruk. Velen vinden dan ook de Democraten iemand anders moeten afvaardigen naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november.

Michelle Obama

Het nieuws: Deze situatie was voor Ipsos en Reuters reden genoeg om te kijken naar hoe goed mogelijke alternatieven van Biden het zouden doen als er nu verkiezingen waren. In die peiling valt vooral de enorme populariteit van voormalige first lady Michelle Obama op.

  • Als er momenteel Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden zijn, zou 50 procent van de geregistreerde kiezers stemmen op Michelle Obama. 39 procent blijft achter Donald Trump staan.
  • Dat is een groot verschil tussen de echte actuele situatie. Daarbij scoren Biden en Trump elk 40 procent.
  • Een andere optie is huidig vicepresident Kamala Harris. Zij zou momenteel 42 procent van de stemmen krijgen, maar in dat geval zou 43 procent van de geregistreerden op Trump stemmen.
  • Andere Democraten zoals Gavin Newsom, Gretchen Whitmer, Andy Beshear en J.B. Pritzker scoren nog slechter dan Biden en Harris.

Democratische Partijconventie

Hoe realistisch is de kans dat Michelle Obama de Democratische presidentskandidaat wordt?

  • Sowieso staan de Democraten officieel nog steeds achter Joe Biden. Ieder twijfelachtig publiek optreden wordt achteraf met de mantel der liefde en heel wat uitvluchten bedekt.
  • Verder lijkt ook Biden zelf niet van plan om een stap opzij te zetten. Daardoor is de kans dat hij effectief vervangen wordt, heel klein.
  • Als Biden zich toch zou terugtrekken, doet hij dat best voor de Democratische Partijconventie die van start gaat op 19 augustus. Daar zouden de gedelegeerden die in de primary’s zijn verkozen zijn dan iemand anders kunnen aanduiden als hun kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezing.
  • Michelle Obama zelf heeft wel al meermaals aangegeven dat ze geen interesse heeft in een politiek ambt. Het is ook opvallend dat ze voorlopig volledig afzijdig blijft in de campagne van Joe Biden. Vier jaar geleden liet Michelle Obama in aanloop naar de presidentsverkiezingen wel regelmatig van zich horen. Toen sprak ze zich uiteraard uit tegen Trump en voor Biden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.