Deutsche Bank: ‘Cash is nog altijd koning ondanks coronacrisis’

Contant geld blijft op middellange termijn een belangrijke rol spelen in de grootste economieën ter wereld. Dat blijkt uit een enquête door Deutsche Bank.

De Europese Centrale Bank meldde recentelijk dat gezinnen opvallend veel cash bijhouden, wellicht een vorm van voorzorgsparen door de corona-onzekerheid. Nochtans dachten verscheidene economen dat contant geld in deze coronacrisis aan belang zou inboeten omwille van hygiëneredenen en de ruime waaier aan elektronische betaalmogelijkheden.

Cash blijkt effectief terrein te verliezen in het domein van betalingen, maar blijft populair als manier van sparen en ook nog steeds als betaalmethode. Dat concludeert een enquête door Deutsche Bank bij 3.600 personen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China, Duitsland, Frankrijk en Italië.

‘Contant geld zal niet spoedig verdwijnen. Cash blijft koning bij veel consumenten’, zeggen de onderzoekers.

Lage rente

In alle landen behalve Italië verwacht een meerderheid (van 56 procent in China tot 63 procent in de VS) van de ondervraagden dat cash altijd aanwezig zal zijn. Wat de onderzoekers vooral opvalt, is dat dit standpunt relatief stabiel gebleven is ondanks de coronacrisis, en dat ongeacht nationaliteit, geslacht of leeftijd. Het is dus zeker niet zo dat consumenten cash massaal afzweren en inruilen voor digitale alternatieven.

Volgens Deutsche Bank zouden de historisch lage rentetarieven in de geavanceerde economieën wel eens een deel van de verklaring kunnen zijn voor die hardnekkige liefde voor cash. Wat zeker uit de statistieken blijkt: als rentetarieven laag zijn, dan is het niveau van contanten in omloop hoog. Maar of er echt een direct oorzakelijk verband is, daar spreken de economen zich niet over uit.

In bijna alle ondervraagde landen ziet een meerderheid van de ondervraagden een toekomst voor cash geld, zo blijkt uit de studie door Deutsche Bank

Digitale euro

Alle grote centrale banken werken aan digitale cash, via cryptoachtige digitale munten (CBDC) die consumenten via rechtstreekse rekeningen bij de centrale bank zouden kunnen bijhouden. Volgens Deutsche Bank zouden nulrentes een vlotte overstap van papieren cash geld naar digitale cash kunnen bemoeilijken, omdat gezinnen toch de biljetten gaan prefereren. Voor de digitale yuan zou dat minder een probleem zijn, omdat de rentes in China hoger staan.

Het is hoe dan ook wellicht nog minstens vier jaar wachten vooraleer er een digitale euro komt, zo liet ECB-voorzitster Christine Lagarde verstaan.

Lees ook:

(jvdh)

Meer