Denktank Deutsche Bank: ‘Crisis geldstelsel leidt tot doorbraak cryptomunten’

Het traditionele geldsysteem komt in het aanstaande decennium op losse schroeven te staan, wat de weg vrijmaakt voor een doorbraak van cryptomunten. Dat voorspellen de economen van Deutsche Bank.

De financiële reus Deutsche Bank, goed voor ruim 90.000 werknemers, is een huis met vele kamers waar de ene afdeling al vrijer mag communiceren dan de andere. Het researchteam, vanuit Londen geleid door de bekende strateeg Jim Reid, krijgt wellicht de meeste ruimte om te zeggen wat het denkt.

Reid & co wagen zich in hun jongste publicatie ‘Imagine 2030’ aan meer dan twintig prognoses voor het komende decennium. Wellicht de meest gewaagde: ze achten het goed mogelijk dat het huidige geldsysteem, met de centrale banken aan het stuur, onder zware druk zal komen te staan.

Wegebbend vertrouwen

Het gangbare stelsel met dollars, euro’s en andere valuta – ook wel fiatgeld genoemd – is in essentie gebaseerd op het vertrouwen van burgers en bedrijven in de centrale bank en de overheid, zo begint Reid zijn redenering. Maar dat vertrouwen zal de komende jaren kunnen wegebben.

De Deutsche Bank-strateeg legt een rechtstreeks verband met het risico op hoge inflatie, aanzienlijke stijgingen van het algemene prijspeil die de koopkracht eroderen. Reid verwacht dat overheden, opgejaagd door de onvrede bij de laagste inkomensklassen, fiscale cadeaus zullen uitdelen en het niet zo nauw zullen nemen met begrotingsdiscipline. De staatsschuld van verscheidene landen zal daardoor oplopen.

Een overheid met een hoge staatsschuld heeft evenwel belang bij hoge inflatie, omdat de belastinginkomsten dan automatisch meestijgen en de uitstaande schulden makkelijker af te betalen zijn. ‘Misschien gaan we wel naar een tijdperk met structureel hogere inflatie’, denkt Reid.

Centrale banken onder druk

De centrale banken kunnen in theorie de inflatie afremmen via renteverhogingen en andere vormen van geldverkrappend beleid. Maar dat zal niet gebeuren, verwacht Reid. Een hogere rente zullen de overheden niet zien zitten. ‘Regeringen zullen eerst de mandaten van de centrale bank wijzigen om hogere inflatie toe te laten, of de onafhankelijkheid van die bank willen beknotten.’

En nog: ‘De krachten die het huidige fiatsysteem samenhielden lijken nu fragiel en kunnen in het komende decennium ontrafelen. Als dat gebeurt, zal dat leiden tot een terugslag voor fiatgeld. De vraag naar alternatieve valuta, zoals goud of crypto, kan de hoogte inschieten.’

Crypto als cash van de 21ste eeuw

Een collega van Reid gaat in het toekomstrapport van Deutsche Bank nog een stap verder. ‘Cryptogeld wordt het cash van de 21ste eeuw’, denkt ze.

‘Tot nu toe waren cryptomunten toevoegingen, eerder dan vervangers, van de wereldwijde geldvoorraad. Dat kan in het komende decennium veranderen. Eens ze de hordes op het vlak van regelgeving genomen hebben, worden ze aantrekkelijker en krijgen ze meer potentieel om mogelijk cash te vervangen.’

Als we naar het komende decennium kijken, zou het ons niet verrassen als er een nieuwe en mainstream cryptomunt onverwacht zou opduiken

Deutsche Bank Research

Het is volgens de onderzoekers geen uitgemaakte zaak dat de bitcoin, de populairste cryptomunt, straks de norm wordt. Ze zeggen niet verrast te zullen zijn mocht er ‘een nieuwe en mainstream cryptomunt’ opduiken. ‘De lijn tussen cryptomunten, financiële instellingen en publieke en private spelers kan wazig worden.’

De sleutel zou wel eens in handen kunnen liggen van techreuzen als Apple of Facebook , de bedenker van de veelbesproken libra, of van hun Chinese tegenhangers, zoals Alibaba of Tencent (WeChat). De economen van Deutsche Bank wijzen erop dat ‘big tech’ over het geld en de technologische kennis beschikt om cryptomunten naar de massamarkt te brengen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.