Denemarken wil 300 gevangeniscellen in Kosovo huren

De Deense regering lanceert een hoogdringend plan om overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan. Ze gaat 300 cellen huren in Kosovo, waar buitenlandse gevangenen zullen verblijven die na hun straf worden uitgezet. Daarnaast zal het Scandinavische land ook in eigen land 326 extra verblijfsplaatsen voorzien.

De Deense gevangenissen barsten nu al uit hun voegen. In 2020 kende de gevangenisbevolking een aangroei van maar liefst 19 procent, waarmee het in begin 2021 de kaap van 4.000 gevangenen rondde. Hiermee zitten de Deense gevangenissen aan meer dan 100 procent van hun capaciteit: bomvol dus.

Hetzelfde jaar zag Denemarken het aantal cipiers drastisch slinken: maar liefst 18 procent viel weg. Hierdoor komt het Deens gevangenisstelsel op een gevaarlijke helling, en was ingrijpen dus dringend. Hiervoor maakt de Deense regering dan ook vier miljard Deense Kronen, ongeveer 540 miljoen euro, vrij.

1.000 plaatsen te kort

Eerst en vooral moet het aantal plaatsen worden uitgebreid. Daarvoor worden op eigen bodem 326 gevangeniscellen bijgebouwd, daarbovenop wordt een deal gesloten met Kosovo. Hoewel dit een revolutionair plan lijkt, is het al verschillende keren toegepast, ook door België. Zo huurden zowel België als Noorwegen al gevangeniscellen in Nederland.

Die maatregelen zijn broodnodig. Deens minister voor Justitie, Nick Hækkerup, schat de situatie allerminst rooskleurig in: “In 2025 zullen we 1.000 penitentiaire plaatsen tekort komen.” Naast de uitbreiding van penitentiaire plaatsen, belooft de regering ook te zullen investeren in het beroep van cipier. Dit moet aantrekkelijker worden gemaakt, door een hoger loon en veiligere werkomstandigheden.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20