Voormalige Republikeinen en Democraten slaan de handen in elkaar: wordt de derde politieke partij van de VS een gamechanger?

Tientallen voormalige Republikeinse en Democratische Amerikaanse politici hebben woensdag aangekondigd een nieuwe nationale politieke partij op te richten. Zij willen zich richten tot de miljoenen kiezers die het tweepartijsysteem van de VS beu zijn.

De nieuwe partij zal Forward, of ‘voorwaarts’, heten en zal geleid worden door de voormalige Democratische presidentskandidaat Andrew Yang en de voormalige Republikeinse gouverneur van New Jersey, Christine Todd Whitman. Zij willen de handen in elkaar slaan om een levensvatbaar alternatief op poten te zetten voor de twee partijen die het politieke leven in het land quasi volledig in handen hebben: de Republikeinen en de Democraten.

Daar hebben de partijleiders meteen een plan voor: in de komende maanden zullen zij een reeks evenementen organiseren in meer dan twintig Amerikaanse steden, om naambekendheid te verwerven voor Forward en om potentiële kiezers al aan te trekken. Dat plan zal op 24 september van start gaan. Nadat de bal aan het rollen wordt gebracht, zullen zij dan volgende zomer een eerste nationale conventie organiseren.

Samensmelten van drie organisaties

Forward is eigenlijk al in 2021 ontstaan, toen Yang het als een zogenaamd Political Action Committee (PAC) oprichtte. PAC’s zijn lobbygroepen die zich voornamelijk bezighouden met het beïnvloeden van verkiezingen en andere politieke bezigheden. Hij deed dat destijds om de toenemende politieke polarisatie in de VS te verminderen, alsook om politieke hervormingen te implementeren.

Sinds gisteren is echter bekendgemaakt dat Forward meer wordt dan enkel een PAC. Daarvoor is het nu samengesmolten met de Serve America Movement, een politieke organisatie van zowel voormalige Democraten als Republikeinen, en de Renew America Movement, een groep die bestond uit voormalige Republikeinen uit de administraties van Ronald Reagan, beide Bushes en Donald Trump. 

De nieuwe partij probeert nu een middelpunt te zoeken tussen de twee giganten aan beide einden van het politieke spectrum. Forward wordt omschreven als een “radicaal centristische partij” die een “eerlijke, florerende economie” wil creëren en Amerikanen “meer keuzes wil geven tijdens verkiezingen en meer vertrouwen wil geven in een regering die werkt”.

Donderdag wordt meer bekendgemaakt over het exacte beleid dat het wil hanteren. Dan zal het volgens berichtgeving van Reuters het volgende zeggen: “”Hoe gaan we de grote problemen van Amerika oplossen? Niet links. Niet rechts. Voorwaarts.”

Twee derde van Amerikanen wil een derde partij

Hoewel het technisch gezien niet de ‘derde’ partij is (er zijn namelijk een handjevol kleinere partijen zoals de Groene Partij en de Libertarische Partij), hopen de oprichters van Forward echter dat hun organisatie de concurrentie kan aangaan met de bestaande politieke zwaargewichten. 

En daar lijken de Amerikaanse burgers enthousiast over: volgens een peiling van onderzoeksbureau Gallup die vorig jaar werd uitgevoerd, zouden twee derde van de Amerikanen geloven dat een derde partij nodig is. 

Forward hoopt nu om de partij te kunnen registreren, waarna het tegen het einde van 2023 in 30 staten toegang wil krijgen tot de verkiezingen en tegen 2024 in alle 50 staten. Dat zou het mogelijk maken om deel te nemen aan zowel de presidentiële als de congresverkiezingen. Het is nog onduidelijk wie daar de kandidaat voor zou kunnen worden. 

Meer