Democraat Joe Biden noemt Trump ‘eerste racistische president van de VS’

Democratisch presidentskandidaat en voormalig vicepresident van de Verenigde Staten Joe Biden liet zich op een rally ontvallen dat zittend president Donald Trump de eerste racistische president van de VS is. Later stelde hij zijn uitspraken echter bij.

De uitspraken volgden op een verhaal van de Zuid-Koreaanse immigrant Suk Kim die vertelde dat ze gediscrimineerd werd voor haar afkomst tijdens een winkelbezoek, dat ze linkte aan het feit dat Trump het coronavirus bestempelt als ‘het China-virus’.

Biden zei dat hij ‘ontzettend kwaad’ was toen hij Kim haar verhaal hoorde en bekritiseerde in één adem Trump omdat hij ‘racisme verspreidt’.

‘De manier waarop hij omgaat met mensen op basis van hun huidskleur of afkomst is absoluut ziekmakend’, zei hij. ‘Geen enkele Democratische of Republikeinse president heeft dat ooit gedaan. Racisme bestaat en er hebben al racisten geprobeerd om verkozen te worden tot president, maar hij is de eerste die daar ook in geslaagd is. De manier waarop hij mensen tegen elkaar opzet, verdeelt de bevolking in plaats van ze te verenigen.’

Kritiek

Trump reageert dat hij ‘meer voor de zwarte gemeenschap heeft gedaan dan eender wie, behalve misschien Abraham Lincoln (die een einde maakte aan slavernij in de VS, red.)

Meteen kreeg Biden de kritiek dat er in het verleden wel meer presidenten waren die slaven hadden, of het in het algemeen niet zo op hadden met multiculturaliteit. Het Witte Huis is bijvoorbeeld gebouwd met slavenarbeid.

Politiek gewin

De Democraat stelde dan ook zijn uitspraken bij achteraf. Hij erkent dat er in het verleden ook racistische presidenten waren, maar ‘Trump steekt erbovenuit omdat zijn campagne gebouwd was op racisme en hij er ook mee gewonnen heeft. Hij zegt constant pijnlijke dingen voor mensen met een andere afkomst omdat hij gelooft er politiek gewin uit te kunnen halen.’

Eerder noemde Biden Trump zijn corona-aanpak al xenofoob. Waar hij dan exact naar verwees, is niet duidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20