Deense drones gaan zelf op zoek naar oplaadlocaties

In Denemarken hebben wetenschappers van de Syddansk Universitet (SDU) een drone ontwikkeld die zelf naar oplaadmogelijkheden op zoek gaan wanneer hun batterijen dreigen uitgeput te raken. De toestellen zouden zich bevoorraden bij de hoogspanningskabels van het Deense elektriciteitsnet.

Denemarken, dat onlangs ook drones voor de gezondheidssector introduceerde, werpt zich steeds meer op als een pionier in de innovatie van vliegende robots. Nu hebben wetenschappers van de Syddansk Universitet aangekondigd een vliegende drone te hebben ontwikkeld die rechtstreeks kan worden aangesloten op hoogspanningslijnen en de batterij kan opladen zonder naar zijn thuisbasis terug te hoeven keren.

Elektriciteitsnet

De technologie werd ontwikkeld in het kader van het project Drones4Energy, zelf een van de vele projecten die gericht zijn op het testen van de mogelijkheden van vliegende toestellen in verschillende sectoren van het leven.

De zelfopladende toestellen van Drones4Energy zullen worden gebruikt om het 7.000 kilometer lange elektriciteitsnet van Denemarken te inspecteren. De drones moeten daarbij zorgen voor een betere nauwkeurigheid, een grotere efficiëntie en een sterkere veiligheid voor de medewerkers van energieleverancier Energinet.

“We hebben nu aangetoond dat de drones op het elektriciteitsnet kunnen landen en zich direct kunnen opladen”, zegt onderzoeksleider Emad Samuel Malki Ebeid, robotwetenschapper aan de Deense universiteit.

“Dit betekent dat we zwermen autonome drones op het elektriciteitsnet sensoren kunnen laten plaatsen en de leidingen door machines kunnen laten inspecteren. Vandaag moet die taak door medewerkers van Energinet manueel, met behulp van liften of helikopters, worden uitgevoerd.”

Bruggen en spoorwegen

“Hierdoor zal het ook niet langer nodig zijn de elektriciteitsstroom op bepaalde lijnen tijdelijk af te sluiten”, zeggen de initiatiefnemers nog. Tot nu toe konden door de beperkte mankracht en de complexe technische procedures op het Deense elektriciteitsnet slechts een beperkt aantal sensoren worden geplaatst, maar met behulp van de drones zal daarin snel verandering kunnen komen.

Het project Drones4Energy, dat vier jaar geleden van start ging, wordt gevolgd door een nieuw project om de openbare infrastructuur te controleren. Met Drones4Safety wil de Deense overheid daarbij bruggen en spoorwegen inspecteren, maar ook die drones zullen zich op nabijgelegen hoogspanningslijnen opnieuw kunnen opladen wanneer hun batterijen uitgeput dreigen te raken.

‘Health Drone’ is het derde project waarbij de vliegende robots betrokken zijn. Recent lanceerde een samenwerkingsverband van onderzoekers aan de Syddansk Universitet en artsen van het Odense University Hospital daarbij een project met drones die het vervoer van bloedmonsters en geneesmiddelen op het eiland South Funen voor hun rekening moeten nemen.

Meer